La Confederació Espanyola de Pesca (Cepesca), a la qual pertany l'Associació d'Armadors de bucs de pesca de Barcelona i Girona, va assegurar ahir que la crisi financera ha mantingut "amb la soga al coll" el conjunt d'armadors aquest 2009, que encara no s'han refet del "cop" que va suposar per al sector l'exercici precedent.

En el seu balanç de l'any, la patronal pesquera sosté que moltes companyies han hagut de capejar la situació amb serioses dificultats per accedir a línies de crèdit i amb uns comptes de resultats que, en molts casos, es troben per sota del llindar de rendibilitat.

En el balanç pesquer de l'any fet per Cepesca destaca la menció especial al problema de la pirateria a l'Índic i el segrest del tonyinaire basc Alakrana.

Segons l'opinió de la Confederació, la captura del vaixell ha posat de manifest la necessitat de prendre mesures de dissuasió, prevenció i protecció contra la pirateria, tot i que va aplaudir alguns èxits obtinguts en aquest aspecte com l'autorització d'embarcar seguretat privada. En aquest cas, el col·lectiu va insistir en la seva demanda d'adaptar l'operació Atalanta a les particularitats dels vaixells pesquers que operen a la zona.

La pesca de tonyina vermella

Entre els aspectes més negatius de l'any, la patronal també ha lamentat la decisió de la Comissió Internacional per a la Conservació de la tonyina vermella de retallar un 40 per cent el TAC (Totals Admissibles de Captures) d'aquesta espècie al mediterrani, i va denunciar que aquest fet suposarà un impacte socioeconòmic irreversible en regions altament dependents de la pesca com Andalusia o Catalunya.