Tot i que Girona continua essent la província menys afectada de Catalunya per la plaga del morrut de les palmeres, les xifres s'han incrementat mes a mes, segons ha especificat el Departament d'Agricutura, Alimentació i Acció Rural (DAR) durant el 2009. Les dades del primer semestre de l'any passat situaven al voltant de la setantena la xifra de palmeres afectades a la demarcació, mentre que en l'últim balanç confirmat del mes de desembre les dades havien més que duplicat l'afectació inicial i ja registraven els 165 exemplars afectats.

L'expansió al llarg d'aquests darrers dotze mesos no s'ha donat només en nombre de palmeres afectades, sinó que també ha estat geogràfica. Aquest increment a Girona s'ha centrat a la comarca de la Selva (cinc municipis nous durant el 2009, situant el total en dotze), ja que al Gironès no s'ha detectat cap altra afectació després de la confirmació al gener de 2008 d'una palmera a Llagostera.

Comparant les dues últimes actualitzacions, entre el mes de novembre i desembre el nombre de palmeres amb presència d'aquest escarabat s'ha incrementat en 44 arbres nous, passant dels 121 als 165. Els dos municipis que han liderat aquesta suma són Lloret de Mar i Blanes, cada una amb quinze noves afectacions, territoris que es mantenen des del primer moment amb un registre més elevat de casos confirmats. L'increment més marcat a Girona durant el 2009 s'ha produït en els quatre últims mesos (86 palmeres).

El balanç a Catalunya és tant optimista com ho pugui ser a Girona, ja que la línia de confirmacions també s'ha dibuixat sempre a l'alça. S'ha passat de les 3.000 palmeres al gener a les 4.748, essent Barcelona la més afectada amb 3.134 palmeres i 82 municipis dels 106 que ja hi ha al territori català.