El castell de Montsoriu obrirà les portes a finals d'aquest any, aquesta és la conclusió a què ha arribat el Patronat del Castell després d'una visita d'obres realitzada al desembre i veient que els treballs de rehabilitació van a bon ritme. Un altre motiu pel qual també es veu factible aquesta data és perquè es dóna el cas que el 2009 s'ha tancat, segons el Consell Comarcal de la Selva, amb un any d'inversió rècord de 625.000 euros, una empenta pel procés de rehabilitació d'aquesta joia de l'arquitectura medieval catalana situada a Arbúcies, dins el Parc Natural del Montseny.

Les institucions que gestionen el recinte són els ajuntaments d'Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu, Consell Comarcal, Diputació de Girona i Generalitat i són les que formen el Patronat, a més de l'Associació d'Amics del Castell. I enguany les aportacions econòmiques es reparteixen entre les de l'Estat (500.000 euros del Ministeri de Cultura) i de la Generalitat i la Diputació (125.000 euros).

Els treballs que s'han desenvolupat en els darrers mesos han permès recuperar dos fragments de la muralla est amb la restauració dels pilars -merlets- que hi havia originàriament així com la restauració dels passos de ronda. D'altra banda, també s'ha actuat des de l'estiu en la sala gòtica, a la zona nord del castell, recuperant l'habitatge superior d'aquest espai i també s'han restaurat els murs dels voltants.

Consolidar els accessos

Tots les actuacions realitzadess durant el 2009 s'han centrat especialment en la recuperació arquitectònica i històrica d'aquest recinte. Però també s'ha restaurat el volum de l'anomenada torre quadrada, adjacent a la porta prinicipal d'entrada, des d'on s'accedirà al pas de ronda prinicipal, i s'ha rehabilitat part del mur sud, un dels sectors més degradats del recinte. Aquests treballs realitzats en aquesta zona, segons el Consell, han previngut d'un possible enrunament del mur. Pel que fa a la darrera fase que queda per desenvolupar abans de l'obertura al públices se centrarà bàsicament a arranjar els accessos al castell, el cos de guàrdia, entre d'altres.

L'obertura del recinte del castell de Montsoriu anirà acompanyat d'un llibre de ruta o pla director que té com a objectiu potenciar aquest patrimoni cultural un cop s'obri al públic així com l'oferta turística cultural de la comarca. Mostra d'això és també, que el Patronat del Castell de Monstoriu està treballant conjuntament amb els gestors del Parc del Montseny per consensuar el projecte d'accessos i aparcaments del castell de Montsoriu per tal que amb un mínim impacte negatiu en l'entorn s'aconsegueixi dotar d'uns serveis adequats els visitants que vulguin accedir al castell.

Intervencions des dels 70

El castell de Montsoriu és propietat del Consell Comarcal de la Selva i les seves tasques de consolidació i restauració del monument es van iniciar a mitjan anys 90 del segle XX.

Però des d'una perspectiva arqueològica, les intervencions realitzades a Montsoriu es van iniciar a finals dels anys 70 del segle XX i d'una manera continuada des de l'any 1993, a càrrec del Museu Etnològic del Montseny, ubicat al municipi d'Arbúcies. Aquest castell es considera el vestigi gòtic més important de Catalunya i fou el cap i casal de la família vescomtal de Cabrera.