Multa exemplar a un pagès de la comarcal de Baix Empordà que, fent cas omís de les advertències dels Agents Rurals, va segar el camp sense tenir cura de protegir un niu d'esparver cendrós que hi havia entre les plantes. Dos dels ocells, que pertanyen a una espècia altíssimament protegida, van morir. Un tercer va resultar ferit. Per aquest gest de premeditació i traidoria, els agents li van posar una sanció de 6.000 euros que el pagès va recórrer. El jutge ha donat la raó al Departament de Medi Ambient de la Generalitat i ha ratificat la multa.

L'esparver cendrós cria a la primavera i el 2008 uns agents rurals van descobrir-ne un niu a uns camps d'un pagès: aquest ocell nidifica aprop de terra, sovint entre els sembrats de cereals. Medi Ambient es va negar ahir a dir a quin municipi s'havia dut a terme la infracció, però segons fonts relacionades amb l'ornitologia aquesta espècie només nidifica, pel que fa al Baix Empordà, als espais propers al Parc Natural del Montgrí, i de fet es té registrada la seva presència a Bellcaire d'Empordà i Torroella de Montgrí.

Els rurals van dir al pagès que no podia segar la zona en què l'ocell havia establert el seu domicili i li van oferir una compensació per les molèsties que això suposava a la seva feina agrícola. Però en el moment de recollir la collita el pagès va arramblar el niu i dos dels polls van morir. Un tercer va resultar ferit. El pagès va recórrer la multa però finalment el procés ha culminat en la primera sanció m d'aquestes característiques que Medi Ambient imposa a les comarques gironines. D'esparvers cendrosos n'hi ha comptats tan sols 71 a tot Catalunya, i se'ls considera en seriós perill d'extinció.

El delegat del Departament de Medi Ambient a Girona, Emili Santos, va destacat la importància de la resolució alhora que advertia que els pagesos gironins són, en general, molt curosos amb les normatives quan es detecta una espècie protegida dins les seves finques. Però davant aquest primer comportament provadament menystenidor envers les bestioles en risc, Santos va destacar que la resolució "és molt important perquè ajuda a conscienciar la gent de la importància de protegir certes espècies". El delegat no va estalviar, a més, un toc d'alerta als pagesos: "Aquestes sentències alliçonadores estan bé perquè la gent sigui conscient que ha de complir la normativa" i per demostrar que els qui es salten la llei "no queda impune".