El fiscal ha presentat una querella contra l'exalcalde d'Aiguaviva, Ramón Martínez, que va governar per CiU i ara és regidor a l'oposició a Aiguaviva pel Canvi-Progrés Municipal, per un presumpte delicte de malversació de fons públics.

Segons que ha informat Catalunya Ràdio, el fiscal s'ha basat en el resultat dels informes del Tribunal de Comptes de l'Estat i de la Sindicatura de Comptes, avançats ja per Diari de Girona, que haurien detectat diverses irregularitats per import de 47.000 euros en els comptes municipals durant el govern de Martínez.

Les irregularitats haurien estat comeses entre 1999 i 2002, i correspondiren a ordenaments de pagaments sense justificar. En aquest sentit, s'han detectat les despeses municipals que cobrava l'exalcalde com a compensació pel treball que feia durant els caps de setmana per recaptar tributs municipals. I és que, durant el període en què va indicar fer aquest treball, l'ajuntament tenia transferit el cobrament de tributs a una altra administració.

L'auditoria es va encarregar d'això després de les eleccions de 2003, moment en què Martínez va deixar el càrrec després que un pacte entre el Partit Independent d'Aiguaviva (PIA) i ERC el portés a l'oposició. Llavors, l'informe va quedar aturat durant un temps, i es va reprendre quan CiU (ja sense Martínez i amb Secundí López-Pousa al capdavant) tornava a governar gràcies a la PIA, amb qui va fer una moció de censura a ERC.

Els resultats de l'auditoria es van conèixer a finals de 2006. Immediatament, es van donar a conèixer als veïns del poble i després es van transmetre al Tribunal de Comptes de l'Estat i a la Sindicatura, que van seguir investigant. Gràcies al seu treball, el fiscal ha presentat ara la querella contra Martínez.

Una resolució "ràpida"

L'actual batlle d'Aiguaviva, Joaquim Mateu (PIA), espera una resolució ràpida d'aquest incident. "Jo crec que qui l'ha presentat els seus motius tindrà. No sé els indicis que han vist, perquè és un tema que no conec. Prefereixo no fer cap declaració sobre això, és la justícia la que ha de treballar i crec que tots volem que s'aclareixi com més aviat millor un assumpte que tant de bo no hagués arribat on ha arribat", ha manifestat.

Per la seva banda, Martínez va reconèixer en el seu moment que ell era el responsable del consistori en el moment a què fan referència les investigacions, però va dir que els comptes van quadrar i que no falten diners. En aquest sentit, va explicar que els pagaments en qüestió es van comptabilitzar "de manera diferent", i va criticar que anys després s'estigui fent referència a una qüestió i uns exercicis el tancament dels quals ja van ser convenientment aprovats.