ICV ha decidit abandonar i trencar el govern de Vidreres després que l'alcaldessa Ruth Rosique (PSC) comuniqués al regidor de Medi Ambient i Tinent d'Alcalde Jordi Pruneda que el cessava de les seves responsabilitats. Amb aquesta decisió, els dos edils d'ICV deixen el grup dels socialistes al capdavant d'un govern que ja es trobava en minoria amb sis sobre set regidors, i ara els socialistes es trobaran amb només quatre edils i governant en solitari.

L'alcaldessa de Vidreres va decidir prescindir de Pruneda, segons explica el responsable del PSC a la Selva Interior Rafael Ginés, perquè "no considera ètic ni moralment compatible tenir-lo al govern" i és que la decisió de Rosique és produeix perquè ella hauria perdut la confiança en el regidor d'ICV per l'afer de les adjudicacions a la cooperativa La Copa l'any 2007, per dos estudis valorats en uns 10.000 euros amb el tinent d'alcalde com a president del Consell Rector.

Una decisió que Pruneda va conèixer dijous a la nit, després de la Junta de Govern celebrada pel govern, i que ha provocat, explicava ahir ell en roda de premsa, que "em digués que havia perdut la confiança i que em trauria les responsabilitats polítiques els pròxims dies". Un fet que afectava tant sols a ell, però que posteriorment, després de reunir-se el grup d'Energia per Vidreres (ExV-ICV) decidís trencar el govern.

Desacords urbanístics

El president d'ICV a les comarques gironines, Joan Boada, va més enllà i critica l'actuació de Rosique, i acusa tant al PSC com a ella d'haver "actuat de forma deslleial" i va ressaltar que, en el seu dia, quan es van fer les adjudicacions, el PSC ja tenia coneixement que les adjudicacions de la COPA eren legals, perquè el secretari va donar-hi el seu vistiplau i va remarcar que el PSC ho hauria utilitzat per trencar el pacte de govern.

Tot i això, Pruneda va remarcar també que un dels punts que ha acabat de desencadenar el trencament és l'Avantprojecte del Pla Territorial de les Comarques Gironines, "que coincideix amb el posicionament nostre sobre la ubicació del Parc d'Activitats i això ha provocat que el PSC s'hagi enfadat i, després d'això, no hem tornat a tenir un diàleg polític".

El tema del Parc d'Activitats ha estat un punt de distançament entre ambdós grups del govern de Vidreres des de la seva formació, i és que per una banda ICV defensava que no s'havia de fer en la dimensió que es volia fer ni tampoc ubicar-lo al Pla de Vidreres i el PSC no hi estava d'acord.

I és que tant Boada com Pruneda van assegurar que aquest terncament i el tema de les adjudicacions a La Copa es dóna el cas "que van sortir a la llum quan també ho va fer el Pla Territorial" i asseguren que darrere de tot això "hi hauria interessos i que per això anirem seguint sobretot els temes urbanístics des de l'oposició, va afegir Boada.

Cal recordar, com va avançar Diari de Girona, que el tema de les adjudicacions a la COPA també ha esquitxat el govern a Girona, on el seu regidor de Medi Ambient, Enric Pardo (ICV), era interventor de comptes de la cooperativa i va adjudicar un altre estudi per uns 37.350 euros. Es va obrir un expedient, però finalment no se'l va destituir perquè l'informe exculpava Pardo de tota il·legalitat, però l'alcaldessa Anna Pagans (PSC) va retreure falta d'ètica al regidor.

Portes obertes a nous pactes

Amb aquest trencament del govern de Vidreres, ara s'obre la porta a pactes entre els grups de l'oposició per formar un govern amb el PSC. Des del PSC, Ginés assegura que donen el suport a l'alcaldessa per la seva decisió i afegeix que, si bé de moment "no hi ha res tancat ni pressa", hi hauria grups amb les portes obertes.

Un dels grups que no ha descartat formar part del govern és CiU, liderat per Glòria Selis, que aquest octubre assegurava que no tancava la porta a "ajudar" els socialistes, perquè els projectes que s'han de tirar edavant al poble no quedin encallats si ICV sortia del govern. A l'oposició de Vidreres hi ha com a grups majoritaris CiU, amb tres regidors, i amb qui PSC tindria un govern en majoria; el grup d'ERC, amb dos edils, i després hi ha un regidor de GdP i un de PCCA.

El paper d'ICV a partir d'ara, segons Pruneda, serà fer un seguiment de l'acció del govern sobretot en temes urbanístics i també impulsant les regidories d'Educació i Cultura, tal com havia fet la regidora Anna Viader (ICV), que tenia sota la seva responsabilitat aquestes àrees al govern.