Diari de Girona publicava dilluns les xifres d'aturats en cadascun dels municipis i comarques de Girona. En termes absoluts, la Selva lidera el rànquing provincial, amb 13.486 dels 54.478 aturats que hi ha a tota la demarcació. Pel que fa a municipis, Blanes, amb 3.801, ocupa el tercer lloc i Lloret de Mar, amb 3.094, el cinquè. Malgrat que caldrien dades més precises que, per exemple, comparessin atur amb població total i població activa, estar al capdavant d'aquesta llista no pot suposar cap mena de satisfacció per a ningú que tingui alguna responsabilitat (política, econòmica, social, etc.) en l'harmonia, la cohesió i el desenvolupament de la nostra comarca i, de retruc, de tot el territori.

A Rosarno (Calàbria) la setmana passada un greus enfrontaments varen ocasionar 40 ferits. El conflicte, en una primera lectura es podria considerar desencadenat per una barreja d'odi racial i activitat mafiosa. Però, hi ha moltes probabilitats que la situació de pobresa i, sobretot, les elevadíssimes xifres d'atur que arrossega la zona hi tinguessin molt a veure. Aquí, com a tota Europa, tenim una nombrosa comunitat d'immigrants (legals i il·legals) vivint, sovint, en condicions molt precàries. D'altra banda les xifres d'aturats, diguem, autòctons i/o controlats, segueixen augmentant. La previsió és que el 2010 la situació segueixi empitjorant i que, segons la Confederació de Caixes d'Estalvi, triguem deu anys a tornar al nivell d'ocupació d'abans de la crisi. Per tot plegat caldria no perdre e vista el que ha passat a Itàlia i convertir el tema del treball en una de les prioritats de qualsevol acció de govern: municipal, comarcal, provincial, autonòmic o estatal.

D'aquí pocs dies, a Blanes, cinc treballadors passaran a empitjorar, ni que sigui mínimament, les xifres publicades per aquest diari dilluns passat: els treballadors de TV Blanes. Alguns polítics locals, no haurien de poder dormir tranquils, per com s'ha gestionant aquest tema durant una pila d'anys. A ells, però, el que potser els treu la son és que no vagin endavant les Vegueries, i augmentar, així, les seves probabilitats de no anar a l'atur escalfant algun seient sense gaire eficàcia ni massa contingut.