«Circula un altre rumor, aquest veritablement estrany, que hi ha símptomes que a la costa el mar s'està gelant». Així ho apuntava l'escriptor Josep Pla l'any 1956, quan encuriosit, va decidir recórrer aquesta costa. En aquella època, a l'Escala es van viure temperatures per sota els deu graus sota zero. Pla ho descrivia a la revista Destino com un "espectacle sensacional" i el fotògraf Joan Lassús (1901-1996) captava amb la càmera com el mar es glaçava en aixecar-se esquitxos i dipositar-se sobre les roques. Ara, l'Escala ha recollit aquest moment històric en una exposició.

El 2 de febrer de 1956, les temperatures van començar a baixar a l'Escala fins arribar als -12º, i encara continuarien així uns dies més. I és que aquell va ser conegut com «l'Any de la fred». Al camp es van morir els sembrats, a les cases es rebentaven les canonades i a la costa es veien imatges excepcionals. Una fotografia de Lassús apareixia a la portada de Destino il·lustrant un article de Pla parlant de la glaçada a l'Empordà. Es tracta d'un arc de roca natural del Portitxol d'Empúries, on els esquitxos del mar es glaçaven con si fossin estalactites i es veia l'Hotel Empúries al fons.

El fotògraf va explicar com havia fet la foto en un dels llibres de l'Aplec de la Sardana dedicats a la seva persona. «Vaig descobrir, en l'arc de pedra que la capritxosa natura va construir al Portitxol, un espectacle fascinador», indica. Per poder fer la fotografia, afegeix, «calia baixar per la penya, la qual cosa en circumstàncies normals és molt difícil», i més encara en aquelles condicions. Tot i això, ho va fer agafant-se «amb precaució» a les «protuberàncies que formaven el glaç a les roques». El resultat va ser un seguit d'imatges de gran bellesa i excepcionalitat.

Ara, el Museu de l'Anxova i la Sal de l'Escala oferirà fotos i textos de Joan Lassús i Josep Pla sobre el que va succeir aquell any, amb l'exposició 1956, l'any de la fred. La mostra s'inaugurarà avui a les vuit del vespre.