El Col·legi Oficial de Pilots de l'Aviació Comercial (Copac) ha demanat a l'autoritat aeronàutica un major control de les polítiques operacionals i de contractació de Ryanair. Dijous, el Copac va sol·licitar aquests controls a l'Agència Estatal de Seguretat Aerea després de l'incident en què dues aeronaus de Ryanair van topar a la pista de l'aeroport de Girona.

Posteriorment, Ryanair va garantir la seguretat dels seus vols en un comunicat en el qual va acusar a la declaració del Copac d'"estar plena de les seves habituals falsedats".

Els pilots defensen que el col·legi té entre les seves funcions "vetllar per la legalitat de les operacions de vol, per garantir els drets fonamentals dels ciutadans com a usuaris del transport aeri i l'aviació comercial". Per aquest motiu, i "després de les incidències relacionades amb la seguretat dels vols de Ryanair", reitera una vegada més "la necessitat de revisar els seus procediments operacionals".

Per al Copac la millor manera de demostrar la seguretat i la qualitat del servei de Ryanair "no consisteix en fer unes declaracions buides de contingut, sinó en oferir una informació transparent i detallada sobre qualsevol succés relacionat amb la companyia".

En aquest sentit, el col·legi demana a Ryanair que informi públicament sobre les mesures que ha adoptat seguint les recomanacions de seguretat que se li han fet amb motiu dels incidents en els quals s'ha vist involucrat en diversos països europeus. Les esmentades recomanacions es refereixen a millores en la seva política d'entrenament de tripulacions, revisió dels procediments d'aproximació, ampliació del temps de despatx de vols o la inclusió en el seu Manual d'Operacions del procediment de notificació d'accidents i incidents, entre d'altres.

Pel que fa a la qualitat del servei als passatgers, el Copac sol·licita a Ryanair que faci públiques les estadístiques de demandes contra la companyia per suposades vulneracions dels drets dels passatgers.

Finalment, el col·legi ha recordat a la companyia que no és un sindicat sinó "una corporació de Dret Públic que representa als pilots civils espanyols de totes les companyies i activitats aèries".