Els locals d'oci amb aforaments superiors a 150 persones hauran d'instal·lar, en un període de dos anys, un sistema electrònic per comptabilitzar la gent que hi entra. Aquesta serà una de les mesures que es preveu que reflectirà el reglament de la nova llei de Regulació Administrativa dels Espectacles Públics i les Activitats Recreatives, que el Departament d'Interior va presentar ahir a Girona. La llei preveu que els consistoris assumeixin gairebé totes les competècies en el control i les sancions a locals de pública concurrència. De moment, només 16 ajuntaments han aprovat plenàriament l'assumpció d'aquestes noves potestats, que fins ara tenia la Generalitat. En el cas de Girona, només ho ha fet Palafrugell.

El nou articulat preveu també que la policia pugui actuar ràpidament en cas de festes il·legals: les raves. Els agents podran comissar els equips de música. També es preveu, en cas d'infracció, multar directament el client d'un local i no pas l'establiment en si. La nova llei aporta a més premises per legalitzar l'activitat d'afterhours.

La nova llei, segons va explicar ahir el secretari general d'Interior, Joan Boada, va molt més enllà de la llei de policia de l'espectacle del 1990 i pretén donar veu a la ciutadania a través de processos de participació que ajudin a superar problemes de sorolls, donar resposta ràpida a la demanda cultural d'actuacions de música en viu o evitar conflictes entre la diversió i el dret a descansar.