No clarejava encara quan els fidels van entrar a l'església de Sant Vicenç per assistir a l'ofici en memòria de Sant Sebastià i observar en qui havia caigut la responsabilitat d'esdevenir Pare Pelegrí per renovar el Vot perpetu del poble al màrtir que els va lliurar de la pesta l'any 1400. Orientades les bancades a la capella on hi ha la imatge del sant -"el miracle"- els fidels van comprovar com Jordi Soler Capdevila, de 46 anys, corresponal del RACC a la Selva Marítima, casat i pare de dues filles, hauria d'encarregar-se de complir l'antiga prometença mantenint una tradició que s'ha de llegar eternament als tossencs.

Un cop recordat l'origen del Vot del Poble durant la celebració d'El Cantar tocaven gairebé les vuit quan, amb la primera claror de l'alba, la imatge del Sant era transportada fins a l'ermita del Socors per quatre homes membres de famílies de la vila que durant moltes generacions s'han encarregat de dur sobre les seves espatlles el tabernacle amb "el miracle". Mentrestant, el rector de Tossa, Joan Carreras i Péra, entonava el Kyrie Eleison durant tot el trajecte al temps que els devots seguien els passos del Pare Pelegrí i es preparaven per iniciar el camí fins a Santa Coloma de Farners. Un trajecte profundament sentit pels vilatants i religiosament complert per aquells que demanen la intercessió a sant Sebastià i li juren fidelitat al Vot del Poble durant anys o "mentre el cos aguanti".

Complint amb els preceptes que marca la tradició, el síndic -enguany el regidor de Governació, Joan Antoni Hervias (CiU)-, va fer entrega a Soler Capdevila del salconduit i el durillo. El primer és un document acreditatiu on l'Ajuntament demana a les autoritats civils i religioses que faciliti el pelegrinatge al representant del Vot del Poble, i el segon és una moneda d'or del s.XVIII que antigament es donava al Pare Pelegrí per pagar els oficis religiosos celebrats a Santa Coloma de Farners doncs aquesta era la població més propera a Tossa que disposava d'una capella en honor a Sant Sebastià. El Síndic haurà de vetllar per l'acompliment del Vot mentre la població resta esperant l'arribada del Pare Pelegrí que es durà a terme aquesta tarda i a la qual han estat convidats de forma oficial la consellera de Sanitat, Marina Geli -qui ha excusat la seva assitència- i el diputat de CiU, Oriol Pujol.

Acte seguit i prèvia parada al bar Ca l'Avi on el Pare Pelegrí va gaudir d'un frugal esmorzar per agafar forces, la comitiva va dirigir-se a Terra Negra, on Soler Capdevila va formular la històrica pregunta, "Ei, ep, hi som tots?", i va resar els tres Parenostres i les tres avemaries: a sant Sebastià, a sant Vicenç i a l'Àngel de la Guarda. En aquesta ocasió, va creure oportú resar-ne un quart "per la gent que passa gana, pateix desgràcia i pels afectats en el recent terratrèmol d'Haití".

Després de caminar camp a través, una vegada arribats al Pont del Molí, el Pare Pelegrí, juntament amb els quatre homes que el flanquejaven tot el trajecte, va procedir al recompte de caminants. Primer, aquells que van descalços: 78 persones (35 homes i 43 dones), i en segon lloc, els que van calçats: 1018 persones (517 homes i 501 dones). Un total de 1.096 devots, 112 més que l'any passat. Enguany, l'alcaldessa de la població, Imma Colom (CiU), va sumar-se al pelegrinatge deixant com a batllessa en funcions la regidora de Turisme, Teresa Moré (CiU).

Sense perdre temps, els pelegrins van traginar fins a Terrassons on van aprofitar per fer un petit descans i dinar. Just en aquest punt, un ramat d'ovelles i cabres va creuar-se davant els devots descalços interrompent breument la seva marxa.

A Santa Coloma, rebuda la comitiva amb total solemnitat cap a les set i havent resat el rosari tal com marca el ritual, el Pelegrí va visitar l'església parroquial, va signar el llibre dels pelegrins a la rectoria i es va retirar a sopar i descansar.