Poc s'imaginava Marta Ferrer Castro que el seu marit es llevava ahir de matinada per enfilar el camí cap a l'església de Sant Vicenç a les cinc. Havia estat escollit Pare Pelegrí de Tossa i esdevenia responsable de fer complir el Vot del Poble a Sant Sebastià. Fill de Tossa, nascut a Tossa i resident a Tossa, feia anys que Jordi Soler Capdevila havia sol·licitat aquesta funció per motius que s'estima més mantenir velats. Ell mateix ha fet un vot al màrtir i durant la novena s'ha entrenat d'amagat al Mas Font per preparar-se físicament. "Deia que se n'anava a treballar", apunta la seva esposa.

"S'ha fet realitat una de les il·lusions més grans de la meva vida", va evidenciar Soler Capdevila a Terra Negra. Allà, damunt la roca, va aplegar els fidels sota la perpètua pregunta: "Ei, ep, hi som tots?" i amb el bordó alçat com si fos Moisès guiant el poble cap a Canaan va beneir la vila i els devots amb la vista fixada en Tossa, on avui haurà de tornar a entrar. És la terra que va quedar lliure de pesta gràcies a la intercessió de sant Sebastià i que llegarà als seus fills una tradició que ha de durar fins a la fi dels segles.

Abillat amb el gambeto de frare, la corretja de cuir negra amb sivella, l'esclavina negra damunt l'espatlla, el barret d'ala girada amb una petxina encastada i el bordó que duu una carbassa, uns rosaris entortolligats i corona una creu metàl·lica, el Pare Pelegrí va demanar respecte i silenci per totes les oracions ja que la tradició prescriu resar tres rosaris sencers durant el camí d'anada i un en retornar per agrair a Sant Sebastià la protecció rebuda.

"Estaré aquí per ajudar-vos a complir el vot", va emfatitzar el Pelegrí, i com si Terra Negra fos el Sinaí tossenc el poble va entendre, sense necessitat de taules de la llei, que debia obediència al Pare Pelegrí com a cap del peregrinatge, havia d'observar rigorosament el silenci, mantenir l'ordre a la comitiva i afegir-se a les pregàries i els resos.

Terra Negra no era Horeb però també hi havia matolls ardents. La fullaraca humida era el combustible usat pels devots per escalfar-se les botifarres abans de seguir cap a Santa Coloma de Farners, fet que provocava una fina boira de fum d'herba que dissimulava la lluïssor del sol de mig matí i impregnava de fortor les barretines dels devots. Era com l'encens dels pelegrins, que s'acompanyà de les pertinents pregàries quan el Pare Pelegrí va resar els Parenostres i avemaries a sant Sebastià, sant Vicenç i l'Àngel de la Guarda.

Entre la multitud, n'hi havia que desconeixien qui els guiava però això no els impedia seguir-lo i felicitar la seva família. "La mare del Pelegrí estava emocionada, li saltaven les llàgrimes quan l'he anada a saludar", apunta un membre de la comitiva que va venir expressament d'Olot.

En total 1.096 ànimes fins a Santa Coloma, cadascuna amb una prometença al màrtir sant ?Sebastià, van complir el Vot del ?Poble.