El Departament de Governació té previst invertir 381 milions d'euros a les comarques gironines fins el 2012, a través de les diferents línies de subvencions que atorga, com ara el Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC), els fons Feder o el programa Viure al Poble, destinat als petits municipis. Ahir, el conseller Jordi Ausàs (ERC) va ser a Girona per presentar tots els projectes que es licitaran gràcies a l'aportació del seu departament des d'ara i fins el 2012, per tal que els empresaris gironins sàpiguen quines són i puguin participar en els concursos.

En total, Governació preveu fer 723 noves actuacions a Girona. La gran majoria (662) vindran a través del PUOSC, que suposarà una inversió de 337 milions d'euros. Ausàs va recordar que aquest programa és el que "permet dinamitzar absolutament tots els pobles de Catalunya", ja que preveu inversions en cadascun d'ells, i va considerar que serveix per "pal·liar el dèficit d'ajudes econòmiques" que pateixen els ens locals. Fins al moment, un total de 550 empreses gironines han estat adjudicatàries de les obres del PUOSC. El conseller també va comparar el PUOSC català amb el Fons Estatal d'Inversió Local (FEIL) espanyol: "El FEIL destina el 70% del pressupost als pobles de més de 20.000 habitants, mentre que el PUOSC destina el 70% als pobles de menys de 5.000 habitants".

Pel que fa als fons Feder, en els propers dos anys es podran tirar endavant un total de 56 nous projectes, que suposaran una inversió de prop de 38 milions d'euros. Ausàs, però, va advertir que els projectes que optin als Feder "ja no poden ser de construir per construir, el totxo pel toxto, sinó que han de tenir un valor afegit".

Una convocatòria que és nova de l'any passat és la de Viure al Poble, adreçada a pobles de fins a 2.000 habitants per tal que puguin millorar la seva qualitat de vida. A Girona, de moment, hi ha previst invertir sis milions d'euros en projectes a Port de la Selva, Vilajuïga, Verges, Castellfolit de la Roca i Pardines, que serviran per afavorir l'activitat econòmica i les iniciatives emprenedores per a la dinamització i el desenvolupament local.

Es tracta, segons Ausàs, d'una alternativa al Pla de Barris que atorga el departament de Política Territorial, "que sovint estan pensats per barris concrets de poblacions més grans, que tenen unes carències molt importants".

El responsable de Governació a l'executiu català va remarcar que el pressupost destinat als ens locals s'ha incrementat malgrat que els ingressos de la conselleria, en general, ha disminuït.