El Banc dels Aliments de Girona està buit i no dóna l'abast per atendre les més de 23.000 persones que en són beneficiàries. Durant el 2009, l'entitat va repartir 936 tones d'aliments, de les quals més de la meitat procedien de donacions d'empreses. La crisi econòmica, però, ha fet que en només un any s'incrementessin en més d'un 30% les persones que s'han d'atendre, i que les lleixes del magatzem on guardaven els estocs ja portin molts mesos completament buides. El vicepresident del banc, Frederic Gómez, pronostica un primer trimestre d'any "molt magre", perquè el menjar que prové de la Unió Europea no arribarà fins a l'abril. "Fins aleshores, viurem del dia a dia que ens donin les empreses", diu Gómez.

La crisi econòmica ha fet que s'esfumessin les reserves de menjar del Banc dels Aliments de Girona. Les lleixes del magatzem que l'entitat té a Riudellots de la Selva porten molts mesos buides i, com alerta el vicepresident, aquest primer trimestre d'any serà "magre".

L'entitat s'abasteix de fons de la Unió Europea i també de les donacions que rep d'empreses agroalimentàries de la demarcació. Aquest 2010, però, a conseqüència de problemes burocràtics, els aliments que es paguen amb diners comunitaris no començaran a entrar fins al mes d'abril. Això comporta que, fins aleshores, el banc només podrà repartir el que rebi de les empreses.

"En aquests moments ens fa falta de tot, però el que més necessitem és llet, arròs, llegums secs, oli o conserves de peix", explica Gómez. De totes maneres, el vicepresident també diu que qualsevol ajuda és benvinguda. "No donem l'abast, les lleixes estan buides i quan ens arriba qualsevol cosa ho repartim d'immediat", indica.

Actualment, el Banc dels Aliments de Girona reparteix lots de menjar entre 130 entitats benèfiques, que al seu torn els donen als més necessitats. En només un any, però, la crisi ha fet que el nombre de persones als quals atenen les entitats s'hagi incrementat en més d'un 30%. "De les 16.300 del 2008 hem passat a 23.700, i no hi ha prou menjar per a tots", assenyala.

Durant el 2009, el Banc dels Aliments gironí va repartir 936 tones de menjar. D'aquestes, 415 van venir de fons europeus, i les 521 restants, de donacions d'empreses. "La crida d'auxili que vam fer perquè les empreses ens donessin menjar va tenir efecte, i l'any passat aquestes donacions es van incrementar en un 115%", assegura Gómez.

Principalment, els productes que es van rebre de les empreses van ser pa, productes carnis (com pollastre, embotits i pernil dolç) i conserves. El vicepresident també ressalta que, gràcies a la donació d'una furgoneta refrigerada que va rebre el banc, "s'ha pogut començar a repartir també producte fresc, com ara iogurts i carns".

A tot Catalunya, els quatre bancs d'aliments existents van repartir 10.000 tones d'aliments durant el 2009. En total, van entregar el menjar a 677 entitats benèfiques, que a la vegada el van distribuir entre 135.000 usuaris. El nombre d'empreses agroalimentàries que van fer donacions va ser de 411.