En l'article publicat al Diari de Girona el 25/1/2010, crec que el Dr. F. Xavier Carreras pot fer caure al lector en el parany de la confusió. Arrenca amb una meritòria síntesi històrica del que han estat els col·legis de metges a casa nostra, tot i que, com era inevitable, s'ha deixat alguns aspectes importants, com el paper que aquestes corporacions van jugar al final del franquisme i en la transició. O d'analitzar quines són les funcions genuïnament col·legials que justifiquen l'existència d'aquestes corporacions en el segle XXI. Però, el que vull assenyalar és que sense cap justificació sòlida que ho sustenti, acaba lligant aquesta història amb una interpretació esbiaixada dels fets ocorreguts en l'actual conflicte del Col·legi de Metges de Girona. Com si d'uns se'n derivés l'altre.

Potser caldria comprendre la situació de l'articulista, col·laborador del Col·legi, que òbviament defensa de manera lògica el seu posicionament. Però el que ell no pot és justificar i fer veure que un és narrador imparcial de la història, quan no és així, i explicar aquesta amb mitges veritats i amb afirmacions errònies o gens contrastades. Per adobar-ho, utilitza el recurs fàcil d'uns suposats fantasmes o amenaces exteriors que pressumptament volen anorrear la personalitat i la independència de Girona per justificar les pròpies mancances, els errors, la mala gestió i la manca de transparència. Però hi ha massa interrogants oberts que no ha volgut aclarir com perquè aquest relat sigui totalment creïble.

La situació al Col·legi de Metges de Girona és el resultat final d'una sèrie d'actuacions irregulars basades en un personalisme impropi de societats democràtiques avançades. Un conflicte que té els seus orígens en moltes actuacions de la mateixa Junta que mai han estat validades pel conjunt majoritari de la professió mèdica gironina (destacar com a rellevant una Assemblea Extraordinària a la que van assistir poc més de 30 persones, tot i justificar la seva formalitat, frega el ridícul) i que, entre moltes altres coses, van portar a la retirada del Col·legi de Metges de Girona del sistema de responsabilitat civil català. Aquesta marxa injustificada - les raons de fons mai no han estat explicades- va portar a una situació d'amenaça de desprotecció dels propis col·legiats gironins i va provocar l'entrada formal d'una entitat madrilenya, que des de el 10 de desembre presideix el Dr. Bonet.

Però tot això és ja història, i ara el que toca és parlar del moment present, de l'eclosió de l'actual conflicte, que ha portat a l'escandalosa exclusió d'una candidatura perfectament vàlida i a impedir les eleccions.

L'actual Junta de Govern ha avançat les eleccions sense cap justificació. En democràcia, els avançaments han de ser extraordinaris. Les institucions han de funcionar d'acord amb les funcions i els temps de mandat. Molts opinem que s'ha buscat barroerament una fórmula per allargar el temps de mandat del mateix Dr. Bonet, i així, burlar l'imperatiu de limitació de mandats que la pròpia legislació en matèria de col·legis professionals estableix. I per què fer la convocatòria en plenes festes de Nadal ? Perquè ningú tingués capacitat operativa d'organitzar una alternativa ?

Per acabar-ho de lligar, la Junta de Govern aprova un reglament electoral que limitava fins a extrems grotescos la possibilitat de que es pogués presentar-se ningú. Reglament fet a mida? Però que , en tot cas, va haver de ser anul·lat a instàncies d'un grup de col·legiats gironins, pel Departament de Justícia de la Generalitat, donat que no s'ajustava a la legalitat actual i hi havia multitud d'irregularitats .

Com a colofó , i quan només es va poder presentar dins els terminis establerts, amb totes les exigències requerides, la nostra candidatura, oh, sorpresa ! Després de la seva proclamació, la candidatura és retirada per part d'una Junta electoral secreta, per uns suposats fets greus que no s'acrediten, i es deixen com a insídia, resolent-se el cas sense obertura de cap expedient ni oferint cap tràmit d'audiència ni possible recurs. Finalment, es proclama com a guanyadora una suposada candidatura encapçalada pel mateix Dr. Bonet, a la vegada candidat i jutge, de la que no se sap encara a hores d'ara ni la seva composició oficial ni si va ser sol·licitada en el termini prèviament establert. Això és realment respecte pel joc net ? No és, en tot cas, un atemptat directe a les normes bàsiques d'un Estat de Dret i a la història de les institucions Gironines que el Dr. Carreras diu defensar ?

El seu article lliga col·legis amb democràcia. Jo li vull dir que aquesta paraula l'han corromput. Perquè, què significa democràcia si no hi ha transparència ni es celebren eleccions ? La cerca d'enemics exteriors, l'atac a la llibertat d'expressió i l'al·lèrgia a les urnes son símptomes característics de la malaltia que afecta als règims totalitaris. Quin millor reconeixement a una bona gestió que poder recollir el vot de suport dels col·legiats? Per què tanta por que se celebrin eleccions?. Cap argument pot justificar una vulneració d'un dret tan fonamental com és el dret a votar.

El Dr. Carreras parla que cal salvaguardar el Col·legi de Metges de Girona, però la línia seguida per l'actual Junta no ha estat la més encertada, al contrari. Moltes preguntes s'han plantejat que no han trobat resposta clara, massa ombra de dubtes i de manca de respecte per les normes bàsiques democràtiques que ell expressa en el seu article. Parla d'un Col·legi independent; diríem que més que independent és un Col·legi que s'ha quedat sol, absolutament aïllat i amb una nul·la credibilitat.

Nosaltres volem recuperar les relacions i el dialèg amb la resta de metges de Catalunya; volem modificar els estatuts del COMG per augmentar la participació i afavorir la transparència en els processos electorals, adaptant-los a la Llei Electoral General, per exemple amb la instal·lació d'urnes per poder votar als diferents centres sanitaris; volem convertir el Col·legi en un centre de suport al col·legiat, que treballi per la defensa dels interessos dels professionals, autènticament útil, obert i democràtic.

I naturalment, volem també fomentar els valors de la professió mèdica i oferir un veritable compromís social i de servei. I creiem que és necessari el canvi de model de Col·legi, que fa 24 anys es basa en una gestió unipersonal, per constituir un equip de treball coordinat i participatiu, que aglutini els diferents àmbits de l'exercici professional.

Només un exercici de responsabilitat i generositat davant els ciutadans i els propis col·legiats pot, per part d'aquells i aquelles que participen en el govern de l'actual corporació gironina, fer-nos sortir de l'actual descrèdit de la Institució i d'aquest atzucac. Els hi demanem que ajudin a recuperar el crèdit de la nostra institució, que actuïn amb transparència i, obertament, que permetin que els metges gironins expressin la seva voluntat democràticament, i que d'aquesta manera se la facin seva. Que la treguin del seu aïllament, i que es pugui retrobar amb la societat a la que servim. No vull creure que els tempti la poltrona. Hi ha vegades en què una dimissió a temps o el reconeixement d'un error dignifiquen i permeten la solució d'un conflicte.

Vivim en un temps en el que el descrèdit de la política està a l'ordre del dia. No hem de permetre que s'estengui també sobre les institucions com la nostra que conformen la societat civil. Perquè en el nostre cas, ens juguem massa, no només la confiança dels metges i metgesses gironins, sinó la dels pacients i la de la societat en general, en tant que el Col·legi ha de ser garant dels seus drets.

Per tal de defensar la nostra institució professional, i el nostre dret a votar en unes eleccions lliures, transparents i democràtiques , estem disposats a anar fins allà on el mateix Estat de Dret preveu per tal de restablir tots aquells fonaments i principis que han estat vulnerats.