La Jonquera facilitarà a Ikea, que ha mantingut contactes amb l'Ajuntament, o d'altres indústries similars la instal·lació a la població. El POUM es modificarà perquè en un gran polígon per desenvolupar de 80.000 metres quadrats s'hi puguin instal·lar àrees comercials. Se situarien just al costat de dos complexos, el futur centre comercial (similar a l'Espai Gironès de Salt) i un centre amb botigues outlet que promou l'empresari Antoni Escudero. Respecte a aquests projectes també es modificarà el POUM amb un canvi a la zona on se situen per evitar que un vial els separi.

El projecte comercial que promou Escudero es concentra al polígon les Oliveres a tocar la N-II, al costat del qual se situa també el polígon encara per desenvolupar en el que estaria interessada la multinacional Ikea. Es tracta del polígon Noves Activitats Econòmiques que el POUM preveia inicialment per a indústries i noves activitats. La creació dels nous centres comercials i l'interès tant per part d'Ikea com dels propietaris de les parcel·les, ha fet replantejar la qualificació. En el ple celebrat ahir es va aprovar la modificació del POUM. L'alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas (CiU), ha explicat que "el que fem es permetem que el polígon quan es desenvolupi també s'hi puguin fer activitats comercials". Així, diu Cabezas, facilitem que alguna empresa com Ikea amb qui hem tingut algun contacte, tot i que està molt verd, i a petició dels empresaris del polígon, s'hi pogués instal·lar". El canvi, a més, afavoreix la creació d'un gran espai comercial en aquest sector perquè s'hi sumarien els dos projectes d'Escudero.

Respecte a aquests, s'han aprovat modificacions al POUM per permetre que es desenvolupin com un únic gran centre comercial. Unes modificacions al sistema de vials del polígon (tot propietat d'Escudero) on hi hauria l'Oulet permeten eliminar un vial que els separava i que s'uneixi l'espai de l'edifici de botigues amb l'altra centre comercial.

Els projectes es van engegar fa més d'un any amb l'inici de la construcció del centre comercial d'uns vuit mil metres quadrats que es vol dedicar a l'alimentació i el parament de la llar. L'obra es va quedar aturada pendent d'obtenir uns permisos de la Generalitat per ampliar la superfície comercial. Segons Cabezas, això ja estaria resolt i un canvi al POUM per reduir edificabilitat en parcel·les del costat i traspassar-las a la del centre comercial permetran acabar el projecte tal com el tenien plantejat. L'espai se situaria just davant l'outlet que encara s'ha de començar a construir. El projecte contempla una superfície de 10.000 metres quadrats amb una vuitantena de botigues on hi hauria marques reconegudes de roba i complements que ofereixen estocs de fabricació a preus econòmics com el que hi ha situat a la Roca del Vallès.

Les previsions, segons ha informat l'alcalde de la Jonquera és que ambdós nous equipaments puguin estar enllestits per l'any vinent, el que suposaria disposar del centre comercial que "serà possiblement el millor de les comarques gironines" amb més de vint mil metres quadrats d'àrea comercial a la que es podria sumar els futurs projectes al polígon proper on està interessada la multinacional Ikea.