Les gironines són les catalanes més conscienciades en la necessitat de sotmetre's als controls de càncer de mama, ja que a dia d'avui, el 70% de les dones de la província es fan les mamografies i les proves de prevenció corresponents.

Aquestes dades són les que va aportar ahir la consellera de Salut, Marina Geli, en el marc del Dia contra el Càncer que aquest any està dedicat especialment a difondre la importància de la prevenció i a arribar al públic més jove.

En aquest sentit, Geli va destacar l'eficàcia del model gironí a l'hora de lluitar contra aquestes dolències; ja que la seva atenció que pivota des de l'Hospital Josep Trueta i s'estén a tota la xarxa sanitària i als hospitals comarcals "permet guanyar en equitat i eficàcia a l'hora de prevenir i lluitar contra la malaltia", va concloure la màxima responsable de Salut. Com a exemple d'aquesta afirmació, Geli va recordar que les comarques gironines és el territori català "on hi ha més penetració de cribatge del càncer de mama". De fet, prop del 70% de les dones fa les mamografies i les proves de prevenció corresponents que els pertoca a partir dels 50 anys. I va afegir en aquesta línia que "el model gironí de tractament de prevenció, diagnòstic precoç i tractament del càncer és un exemple que ja s'està estenent a altres parts de Catalunya".

La majoria de les dades facilitares per la consellera van anunciar-se en clau positiva. Així, va destacar que el 30% dels càncers detectats a Catalunya es prevenen gràcies al canvi d'hàbits, la vacunació i la detecció precoç. Els principals elements de lluita, segons va insitir Geli, són "deixar de fumar, prendre alcohol moderadament, practicar activiat física i seguir una dieta equilibrada". Però no va oblidar d'esmentar la necessitat de vacunar-se en el cas del virus del papil·loma i de fer les revisions periòdiques, com en el ja anunciat càncer de mama.

Per bé, la taxa de mortalitat anual per aquestes malalties continua davallant. Geli va concretar que s'ha avançat "ràpidament" fet que ha permès que un any la mortalitat per càncer a Catalunya ha baixat en un 1,01% en el cas de les dones i en un 0,29% en el dels homes.

Incidència majoritària

En el grup masculí, el tumor detectat més freqüentment és el de pròstata, seguit del de pulmó i el colorectal. Entre les dones, en primera posició, el càncer de mama; i, en segon lloc, el colorectal. Si es tenen en compte les dades generals de localització de càncer a Catalunya s'observa que el tumor més detectat cada any és el colorectal.