La instal·lació de càmeres de vigilància per evitar robatoris i bretolades ha provocat la protesta de la meitat dels alumnes de l'institut d'educació secundària (IES) Abat Oliba de Ripoll. Els alumnes es van queixar a través dels seus representants al Consell Escolar i a més van dur a terme una recollida de signatures, en què més de la meitat dels 600 estudiants de l'institut es van posicionar en contra de les càmeres. Davant l'oposició dels alumnes i la diversitat d'opinions entre els membres de l'AMPA, el Consell Escolar ha desconnectat provisionalment les càmeres.

Després de les vacances de Nadal, els alumnes de l'IES Abat Oliba van detectar la presència de càmeres de vigilància al pati interior del centre -conegut com a "plaça de Toros"-, l'aula de professors i les escales. La de la "plaça de Toros", però, va ser la que els va causar més impacte: es tracta d'un pati interior d'on surten els passadissos que condueixen a les aules, que estan ubicades en tres plantes. En conseqüència, la càmera detecta els moviments dels alumnes quan surten i entren de les classes.

El aparells van generar un sentiment d'hostilitat general entre els alumnes. La causa principal que al·legaven era que el centre havia instal·lat càmeres de vigilància sense haver-los informat. A més, també n'hi havien que defensaven la seva intimitat. Així doncs, els estudiants van organitzar-se per posar en valor la postura contra les càmares i, sobretot, contra la ubicada al punt neuràlgic de la "plaça de Toros". Així, durant uns dies van organitzar una recollida de signatures, en què més de la meitat van posicionar-se amb noms i cognoms contra la càmera.

El Consell Escolar del centre està format per 15 membres, repartits de forma equitativa entre l'AMPA, els professors, la direcció i els alumnes. Així, els assistents a la reunió del Consell del 26 de gener van quedar sorpresos pel fet que els representants dels alumnes van plantar-los les signatures de la meitat dels alumnes i van presentar una forta oposició a la presència de les càmeres.

Fonts de l'AMPA han informat que habitualment els representants dels alumnes fan el paper d'oïdors a les reunions del Consell. La posició de l'alumnat, doncs, va crear un debat a l'entorn de les càmeres, durant el qual la direcció va explicar que havien constatat robatoris a les taquilles del centre.

L'argument va ser insuficient per convèncer els alumnes i alguns pares: segons ells, els robatoris es limiten a algun estoig de material escolar. Els detractors coincideixen en què l'IES Abat Oliba no és un centre conflictiu i que en conseqüència les càmares són innecessàries.

Davant de la disparitat de criteris, el Consell Escolar, de moment, ha decidit desconnectar-les. La direcció tracta l'assumpte com un tema intern i es reserva la funció final dels aparells. A més de la funcionalitat, també ha de decidir si les treuen totes o en canvi se'n conserven algunes, com l'estratègicament situada a la "plaça de Toros".