Ucanvi de cadires entre "vells coneguts" a amer .La sala de plens va quedar-se petita davant els nombrosos veïns que s'hi van aplegar pel ple de la moció.Junquera rep la vara d'alcalde que li traspassa Joaquim Orri, president del ple d'ahir i contrari a la moció de censura. Joan Güell, que torna al govern, durant la seva intervenció en el ple d'ahir. Assistents aplaudint la proclamació del nou batlle.

El convergent Narcís Junquera és el nou alcalde d'Amer després que la moció de censura presentada pel grup de CiU i IA hagi prosperat i per tant, fet fora el govern d'ERC, liderat per l'exbatlle Xavier Targa, i Coalició per Amer (CA) que estaven en minoria. Junquera, per tant, arriba al capdavant d'aquest ajuntament onze anys després de la seva última experiència com a alcalde, durant els mandats 1991-95 i 1995-99.

Amb una sala plena a vessar i ja proclamat alcalde Junquera va sorprendre els nombrosos assistents en oferir a la nova oposició (ERC-CA) de formar un govern d'unitat per tirar endavant el poble a partir d'ara. Targa, en acabar el ple va assegurar que "no és una bona oferta" i que "veig motius que ens desaconsellen entrar". La moció de censura es va aprovar gràcies als vots a favor dels tres regidors d'Independents per Amer, tres de CiU, tres en contra d'ERC i un contra de CA i l'abstenció de Joaquim Orri. Aquest regidor de CiU, ja havia expressat la seva posició contrària a la moció de censura i curiosament, per edat, li va tocar presidir el ple així com proclamar el nou batlle i cessar Targa, mig emocionat. Durant tot el ple va haver-hi silenci absolut i només quan Junquera va ser proclamat alcalde, va arrencar els aplaudiments d'assistents. I en acabat, el nou batlle va estendre la mà al derrotat Targa i aquest també li va donar, entremig de flaixos.

El debat de moció de censura celebrat ahir va tenir com a protagonistes els portaveus de cada formació i referències al passat. Per part de del nou alcalde va justificar-se de la moció i va dir "no s'ha presentat per anar contra ningú" sinó per millorar les coses i va recordar que CiU va ser el grup guanyador a les eleccions de 2007.

De nou va reiterar els motius que han fet unir dos grups històricament enemics i els va resumir dient que hi havia paràlisi a l'Ajuntament, calia buscar una solució pels temes urbanístics, la manca dels pressupostos de la cooporació del 2009 i 2010 i la falta de diàleg entre grups. A més, va afegir que l'Ajuntament "no és un jutjat" i que els regidors "cal que solucionin els problemes, estem per fer carrers i places i per gastar l'energia en això ja hi ha els tècnics". I finalment, va afirmar que la situació "és tan insostenible" que ha portat l'Ajuntament a fer front a una demanda -de Baker Gestión, constructora dels pisos de l'avinguda de la Selva, que tenen la llicència mal donada segons la Generalitat- per més d'11 milions, una afirmació que Targa va negar.

"Sospites d'ERC" pel pacte

L'alcalde sortint va remarcar un cop més, tot seriós, que no entén els motius de la moció de censura i que acceptaven les regles del joc democràtic. Tot i això, va destacar que veia "un referefons d'irregularitats urbanístiques i d'oportunisme polític, o hi ha d'altres raons" en l'aliança entre IA i CiU.

També va tenir paraules per a Güell -que podria dimitir ens uns mesos- i va dir: "Si Güell ha de dimitir per què no ho fa ara? Jo mateix l'any 2007 l'hi vaig demanar quan vam topar amb la llicència il·legal de l'avinguda de la Selva número 87. I encara m'espero" i va afegir que no era motiu per un pacte i fer moció de censura .

Güell per la seva banda, va afirmar que ha estat "un pacte díficil" però que "no ha estat ni es ni serà per tapar vergonyes ni iregularitats, com volen donar a entendre més d'una persona. Ni Independents ho ha demanat ni CiU ho ha ofert". A més va dir que "l'equip de govern de Targa no ha volgut discussió política i en canvi ha practicat un mensypreu sistemàtic".

El cap de CA Pere Clermont, finalment, va explicar que no calia presentar una moció de censura i que "el sentit més lògic era esperar les properes eleccions municipals i que cadascú elegís l'opció més convenient" però va afegir que "les properes seran una prova d'acceptació o rebuig del pacte".

na hora abans del ple de moció de censura, la plaça porxada d'Amer bullia de gent que anava i venia pels carrers que la rodegen i cambrers i cambreres caminaven atrafegats amunt i avall pels seus locals portant cafès als veïns que s'hi aplegaven pel fred de fora. I és que ahir la vida al poble era com un dia de mercat qualsevol. Una colla d'avis comentava la jugada i esperaven les dones al sol de la plaça, però d'altres asseguraven que en aquell dia hi havia el rerefons del que havia de passar una hora després que es feia notar.

Només arribar a la plaça, a les parets de la major part ?d'establiments comercials penjaven uns fulls en què es llegia "Amer: una història sense futur", un full on es criticava el pacte entre CiU i IA de forma anònima i on més d'un ?vilatà, s'aturava per llegir-lo fent el comentari: "Ostres no ho havia ni vist, què diuen?" i s'ho llegien.

Mentre anaven passant els minuts, s'anaven acostant a la plaça més polítics de la comarca i d'altres de més alta volada -representants de CiU a la Selva i d'ERC a la Selva i comarques de Girona- a l'espera del que passaria al cap d'una estona. Però mentrestant, dos bars eren focus d'anàlisi: un, Can Moliner, on s'aplegava gent de totes edats i que si bé no comentaven la jugada, asseguraven que la moció de censura era el tema de la setmana i que avui, ja era un tema del qual no calia parlar-ne gaire perquè ja se sabia què passaria.

I l'altra establiment de restauració, el Cafè Comerç on l'exalcalde Joan Güell seguia amb la seva vida diària i repartia cafès, cacaolats i coca-coles entre els veïns que s'hi acostaven. Allà s'hi trobaven part dels regidors d'IA, entre ells Joan Parés, que al cap d'una estona donarien suport al nou alcalde Narcís Junquera.

Després de servir els últims tallats, cap a tres quarts de 12, un quart abans del ple, Güell abandonava el bar de la seva mare i es dirigia a l'Ajuntament. Junquera ja ho havia fet, quinze minuts abans que el seu company de govern, enmig del suport dels seus companys de partit i llavors s'enfilava cap al consistori. A mig matí l'actual ?exalcalde Targa ja es trobava pel poble i a l'Ajuntament.

La tranquil·litat d'un dia de mercat per tant, no es va trencar per la moció de censura i com demanen tots els grups esperen que no es trenqui tampoc d'ara en endavant tot i aquest pacte, qüestionat per alguns, com ERC, i ?defensat per altres com CiU i IA. El temps veurà si és un pacte "per tapar les vergonyes" com deia Targa o bé, "un bé pel poble i fer-lo avançar" com defensa el nou batlle d'Amer Narcís Junquera. Els habitants d'Amer ho diran en les properes eleccions, el 2011.

).