Les ratxes de vent de fins a 85 quilòmetres per hora que van bufar ahir van arrencar una part del sostre de la cooperativa de vins i olis de Pau. Segons va explicar el seu responsable, Josep Blanch, l'edifici malmès és un ma?gatzem on es guarda el producte ja envasat, de manera que la producció no es va veure afectada. Tot i això, els productes s'han traslladat de moment a un lloc més segur, malgrat que, en haver-hi un doble sostre, no es tem que s'enfosi.

Neu, vent i fred. Aquesta és la previsió meteorològica per a les comarques gironines entre avui i dissabte: l'arribada d'una massa d'aire fred procedent del centre d'Europa portarà la possibilitat de nevades fins a nivell del mar, una intensa sensació de fred (agreujada per la tramuntana, i especialment forta a la Cerdanya) i mínimes sota zero a tot el país. Al nord de la Costa Brava, el vent podrà arribar a 90 quilòmetres per hora i aixecar fortes onades, segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya.

Tot i que a la major part del país el vent impedirà que els termòmetres baixin encara més del previst, a les cotes més altes dels Pirineus la combinació de fred i vent farà que la sensació de fred sigui molt més intensa del que indicaran els termòmetres. D'aquesta manera, en alguns moments la sensació arribarà a ser de fins a -39 graus a una cota de 2.500 metres (concretament, a l'alçada de la zona del Perafita-Puig Pedrós, a la Cerdanya).

Tot i que a la resta del país el fred no serà tan espectacular, sí que s'assoliran mínimes de -10 graus al Pirineu, d'entre -3 i -8 al Prepirineu, de zero a -5 a l'interior i d'entre -1 i 4 al litoral.

Pel que fa a les nevades, al llarg d'avui poden caure fins al nivell del mar a diferents punts de les comarques gironines, així com a tots les cotes dels Pirineus. De fet, es podran acumular fins a 5 centímetres de neu per sobre dels 600 metres, tot i que al vessant nord dels Pirineus fins i tot es podran superar els 10 centímetres de neu tova. A més, també podrà arribar fins al nord de les comarques gironines el fenomen conegut com a "borrufa", és a dir, una precipitació de neu empesa pel vent.

D'altra banda, les previsions a mitjà termini indiquen que, entre dissabte i les primeres hores de diumenge, la pertorbació podria donar pas a algunes nevades, especialment a punts del litoral i del Prelitoral, a cotes properes al nivell del mar. Malgrat que l'ambient encara serà molt fred, de cara al cap de setmana les temperatures aniran pujant lentament i la tramuntana afluixarà.

A causa de totes aquestes prediccions, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat avisos meteorològics per risc de vent, neu i onatge. De moment, el vent va arribar ahir fins als 85 quilòmetres per hora a Portbou, i es preveu que avui sigui més o menys igual o fins i tot superior.

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) va emetre un comunicat ahir que recomana "extremar les precaucions en les activitats a l'aire lliure, especialment al Pirineu", davant la important baixada de temperatures i les ratxes de vent de component nord pronosticades per avui. Protecció Civil considera necessari limitar les activitats i esforços físics a zones d'alta muntanya de fins a 2.000 metres, mentre que a partir d'aquesta cota recomana que no es faci cap tipus d'activitat.

D'altra banda, l'Institut Geològic de Catalunya va alertar d'un risc de 3 sobre cinc de risc d'allaus al Pirineu tant oriental com occidental. Amb les nevades de dilluns i el vent que va començar a bufar ahir, l'Institut informava que s'han format "plaques de vent molt inestables". De fet aquesta setmana ja s'han produït algunes caigudes de plaques principalment al sector del Perafita-Puigpedrós i del Ter-Freser. Les ventades i les precipitacions febles previstes per a avui poden provocar que les plaques s'incrementin "sobretot a les cotes mitjanes". La previsió fins al cap de setmana no canviarà.