L'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), ha acusat el regidor cessat de Cultura, Ciro Llueca (PSC), de practicar l'amiguisme en el cas d'algunes de les 145 factures no consignades i autoritzades que s'han posat al descobert en els darrers dies i que han acabat amb el trencament del pacte que convergents i socialistes van segellar el setembre del 2007. Vila va fer aquestes declaracions en una entrevista a la Hora L de la cadena SER, tot i que posteriorment va defensar l'honestedat de l'exregidor tant a l'emissora com a Diari de Girona. D'altra banda, segons ha pogut saber aquest diari, CiU i ERC podrien reunir-se de cara a la setmana vinent per iniciar les negociacions per a possibles pactes que garantissin una majoria per governar. Segons sembla, ambdós grups estan disposats a "escoltar" i "dialogar".

"Hi ha un regidor que ha generat despeses per valor de 40 milions de les antigues pessetes i que li compromet a un amic seu 3 milions de pessetes per dinamitzar un Facebook", va afirmar el batlle durant l'entrevista. Tot i això, en preguntes posteriors, l'alcalde negava que es tractés "d'il·legalitats" i va defensar ?l'"honestedat" de l'exedil socialista. Precisament, preguntat per aquest diari, Vila va afirmar que "seria injust posar més llenya al foc" i que "també ho seria que no es reconegués que ha fet moltes coses per a la ciutat".

D'altra banda, segons l'emissora, l'alcalde de la capital altempordanesa també va afirmar que la desviació pressupostària de la regidoria a l'empresa privada podria ser "més que un problema administratiu". Amb tot, el batlle va insistir que Llueca ja ha assumit les seves responsabilitats amb el seu cessament i que un dels principals errors ha estat la divergència de criteris sobre les prioritats de la ciutat.

Vila ja va deixar clar aquest dimarts que la seva voluntat és la de no haver d'assumir un govern en minoria. Per aquest motiu, les previsions apunten que la setmana vinent es podria produir una reunió entre ambdós grups per iniciar la ronda de contactes i negociacions.

El batlle ha negat tenir preferències, malgrat que Esquerra es perfila com el principal objectiu dels convergents per assolir una majoria de govern, ja que sumarien 14 dels 21 regidors -6 d'ERC, 7 de CiU i 1 d'ICV, Richard Elelman- o 15, si finalment s'hi uneix el regidor no adscrit, Pere Pujulà que, de moment, manté la seva àrea de Qualitat Urbana.

Sigui com sigui, Esquerra ha expressat la seva voluntat de dialogar amb l'equip de govern i ha afirmat que estan oberts a possibles pactes, "tot i que caldrà que comparem els nostres programes, conscients que hi ha moltes coses que ens allunyen" però ha reconegut que el context és diferent del de 2007.

Per la seva banda, els populars han assegurat no haver rebut cap contacte per part de Vila però han afirmat estar també disposats a iniciar negociacions. En aquest sentit, el regidor Diego Borrego ha volgut puntualitzar que "hi ha moltes combinacions possibles" i que "caldrà esperar". Amb tot, consideren que el trencament que dimarts es va fer oficial ha demostrat que el govern, que ha durat dos anys, no ha donat estabilitat a la ciutat.