Una denúncia de les educadores de la llar d'infants municipal de Sant Gregori, Els Escarlets, ha desencadenat una investigació comandada des del jutjat número tres de Girona per intentar aclarir què hi ha de cert en els casos de presumptes maltractaments que les mateixes treballadoresasseguren que els nens han rebut. Els Mossos d'Esquadra van anar per ordre judicial a l'ajuntament dimecres passat per recaptar informació sobre el cas i començar a destriar el gra de la palla. El cas està sota secret de sumari.

Segons fonts municipals, el mateix personal del centre considera que els infants -a Els Escarlets hi van nadons i nens de fins a dos anys de Sant Gregori i dels altres municipis de la Vall de Llémena: Sant Martí de Llémena, Sant Aniol de Finestres i Canet d'Adri- no reben el tracte pedagògic adient per part d'alguns dels treballadors del centre i això hauria desencadenat, presumptament, fins i tot algun cas de mal tracte. Això sí, en principi es parla més aviat de vexacions als menors, com ara empentes o males maneres a l'hora de parlar-los, que no pas de pallisses.

Entre la dotzena llarga de persones que treballen en aquest equipament s'han produït episodis de males relacions arran que, el darrer any, s'ha canviat la direcció del centre i el professorat ha rotat, segons apunten usuaris d'Els Escarlets. De fet, la poca estabilitat del personal de la llar d'infants ha estat motiu freqüent de debat polític a Sant Gregori. Pel que fa als pares, fonts municipals admeten que n'hi ha hagut alguns que s'han queixat de manera més o menys oficiosa perquè els nens, de cop i volta i per sorpresa dels seus progenitors, han canviat radicalment la seva actitud davant l'assistència diària a la llar d'infants. També aquest diari va contactar ahir amb pares conscients que hi ha una problemàtica, que la denúncia existeix i està essent investigada, però que no han detectat cap mena de problema respecte als seus petits.

L'alcalde de Sant Gregori, Jordi Noguer (CiU), va declinar ahir parlar obertament de les característiques del conflicte perquè "encara estem recopilant la informació necessària i assessorant-nos amb professionals". Els professionals assessors són, entre d'altres, el Departament d'Educació. Ahir l'Ajuntament va traslladar els fets a aquest ens, que es va posar a disposició del consistori per prestar el suport necessari. A més, avui Noguer es reunirà amb els alcaldes de la resta de municipis que envien nens a aquesta llar d'infants. Al vespre es reunirà amb els pares dels alumnes.

Crida a la calma

Noguer va fer especial incís que "som els primers interessants que es resolgui" i que s'està treballant en el problema. Fa pocs dies que s'ha tingut constància del conflicte, segons va assegurar el batlle. Fins i tot, segons fonts municipals, s'havia pensat enviar un observador extern a supervisar el funcionament de la guarderia. Però la denúncia de les educadores ha precipitat els esdeveniments. Noguer va voler fer una crida a la calma assegurant que el consistori treballa a marxes forçades per trobar solucions i esclarir l'abast de la suposada mala praxi pedagògica per part d'alguns professionals del centre. De moment no s'ha retirat ningú del servei, segons va assegurar l'alcalde. Al centre hi assisteixen des de nadons fins a nens de dos anys.