p

oques hores després de la ruptura de la sociovergència de Figueres, els dos exsocis de govern ja han posat en marxa tota la maquinària per sortir amb les mínimes ferides de l'enrenou que han generat les factures al calaix de l'àrea de Cultura del consistori. Mentre l'alcalde de la capital altempordanesa, Santi Vila (CiU), pregona als quatre vents que aposta per continuar amb un govern en majoria, des del PSC tampoc perden el temps i ja tenen a punt el ventilador per esquitxar tothom que se'ls posi per davant. Volen netejar la seva imatge i, al mateix temps, que CiU no surti immaculat de la crisi. Però anem per pams.

A Vila, li ha sortit un aliat de les files enemigues, en cap cas un aliat inesperat perquè l'exregidor socialista Pere Pujulà no era de la corda de la nova fornada del PSC figuerenc. I és que, una vegada més, l'aritmètica serà la clau per tirar endavant els possibles pactes. Amb Pujulà com a regidor no adscrit a cap grup municipal i integrat al govern, l'alcalde Vila ja suma nou regidors i, el que és més important, evita que el PSC i ERC tinguin cap temptació de presentar una moció de censura perquè, simplement, no sumen. Enmig de tot plegat, un PP amb dos regidors que, si Vila no s'entén amb els republicans, podria ser la clau per garantir la majoria a l'alcalde figuerenc. No parlem de política ficció, que ningú es posi les mans al cap, perquè fa pocs dies Vila afirmava que "el PP podria ser un excel·lent soci de govern si no fos pel recurs contra l'Estatut".

Reunió amb Esquerra

Quan el portaveu del grup municipal d'ERC i diputat al Congrés, Francesc Canet, torni de Madrid hi haurà la trobada amb Vila per, tal i com ha avançat l'alcalde, "explorar les possibilitats que hi ha per arribar a un acord". L'entesa no és fàcil. L'estiu del 2007 el pacte nacionalista entre CiU i ERC semblava fet, però a darrera hora es va desfer i, des d'aleshores, Vila i Canet no s'han cansat d'acusar-se de traicions en aquelles negociacions.

Tot i això, la predisposició de totes dues parts a parlar de les possibilitats de pacte deixa una porta oberta però, en cap cas, es pot parlar d'un acord perquè fins ara els contactes han estat a un nivell molt bàsic. És a partir d'ara que s'hauran de començar a concretar les ofertes d'uns i les demandes dels altres. A més a més, també hi ha temes com la cessió de terrenys municipals per construir l'escola privada Montessori i el projecte ferroviari de la ciutat que, en els darrers anys, han generat molta tensió entre tots dos partits.

Mentrestant, el PSC es llepa les ferides que li han provocat les factures al calaix i la seva posterior sortida del govern. Els socialistes figuerencs estan dissenyant l'estratègia a seguir per tal de marcar perfil un cop ja no estan dins l'equip de govern. Al mateix temps, toca posicionar i construir el candidat per al 2011, Pere Casellas.

Un camí que per al PSC no serà fàcil, ja que els problemes que té a sobre la taula no són només amb l'exsoci de govern. Des del 2007 la divisió del socialisme figuerenc és una realitat, agradi o no. Casellas i el seu equip controlen sense cap problema l'executiva local però, al mateix temps, estan molt allunyats d'un grapat d'històrics socialistes de la ciutat, encapçalats per l'exalcalde Armangué, que tampoc tenen cap mena d'intenció de signar la pipa de la pau. En definitiva, que el PSC no sap on té més enemics, a casa o a l'exterior.

Acabar el mandat tranquils

Durant els propers dies caldrà veure si s'engega el ventilador socialista i si aconsegueix malmetre la figura de Vila o, fins i tot, posar entrebancs a les converses per tornar a formar un govern amb majoria. L'alcalde no vol perdre ni un minut per garantir-se un final de mandat tranquil. El PSC té comptes pendents a tots els nivells, interns i externs. ERC s'ho mira com la núvia a qui tornen a proposar matrimoni, mentre que el PP espera el seu moment, assegut, sense fer soroll però conscient que pot tenir molt a dir si Vila i Canet no es posen d'acord. Tothom hi jugarà el seu paper i mirarà pel retrovisor les municipals del 2011.