La Diputació de Girona (PSC, ERC i CiU) oferirà probablement avui una imatge de força i unitat si finalment s'aprova per unanimitat una moció per reclamar a l'Estat que desencalli d'una vegada per totes el desdoblament de la N-II, que s'accelerin tots els processos i que les obres estiguin totalment acabades el 2015. CiU, a l'oposició, va proposar al govern (ERC i PSC) consensuar el text, i de moment els republicans ja es mostren disposats a votar-hi a favor. Els socialistes també veuen bé els acords que es volen prendre, i donaran el seu vot positiu si es matisen algunes frases de l'exposició de motius.

En el text presentat per CiU, s'assenyala que les obres de desdoblament de la N-II s'han convertit en "un autèntic despropòsit" davant del qual la corporació "no pot restar impassible". Recorden que de moment només hi ha acabat el tram entre Fornells de la Selva i Caldes de Malavella -les obres del qual es van allargar durant quatre anys- i que els trams Caldes-Sils i Sils-Maçanet estan amb els treballs aturats, tot i que en el primer cas ja han passat quatre anys des que van adjudicar-se.

Pel que fa al recorregut entre Maçanet i Tordera, indiquen que el projecte es va aprovar el 27 de maig de 2009 i que l'execució havia de començar la tardor passada per finalitzar aquest tram l'any 2012. Tot i això, afegeixen, els pressupostos generals de l'Estat d'enguany només destinen la "irrisòria" partida de 100.000 euros per al seu desenvolupament i encara no hi ha data concreta per a l'inici de les feines.

Pel que fa als quilòmetres que van des de Girona fins a la frontera francesa, el text de la moció tampoc confia en què siguin executats properament. Segons s'assenyala en el document, si se segueix el ritme actual, les obres no seran una realitat fins a l'any 2020.

La proposta de CiU afirma "ser conscient" de la "magnitud" d'una obra com la N-II, però considera que "les comarques gironines no poden esperar 20 anys entre l'inici dels estudis informatius i la finalització de les obres", i "menys" en actuacions de tanta rellevància social i econòmica.

Davant d'això, el text afirma que "ens trobem davant d'una obra vital que només acumula retard rere retard, incompliments per part de l'Estat, manca de dotacions pressupostàries suficients, molèsties als usuaris excessives durant períodes més llargs del que seria justificable, i uns índexs de sinistralitat que continuen essent preocupants". També lamenta que el Pacte Nacional d'Infraestructures no definieixi ni concreti calendaris d'execució, ni compromisos pressupostaris per part de cap administració per dur a terme el desdoblament. Finalment, adverteix que la previsió que el 100% del desdoblament de la N-II estigui totalment enllestit l'any 2015, tal com havia afirmat el subdelegat del Govern a Girona, Francesc Francisco-Busquets, "serà de compliment impossible si es continua al mateix ritme que fins ara".

Davant d'aquest text, que es presentarà durant el ple d'avui, ERC ja ha manifestat la voluntat de donar-hi suport. Els republicans consideren que el desdoblament d'aquesta carretera és una reivindicació de tot el territori, ja que es tracta d'una artèria principal per a la demarcació, i per això ?consideren que cal accelerar-ne les feines.

Pel que fa als socialistes, afirmen estar "substancialment d'acord" amb les propostes de la moció, però desitgen que s'introdueixi algun matís en l'exposició de motius, que és molt dura. Si CiU ho accepta, també es mostren disposats a donar el seu grup afirmatius perquè la moció prosperi.