La unitat del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil amb seu a l'Estartit té des del dia 1 de gener d'aquest any un únic agent -dels sis que hi havia- que s'ha d'encarregar tot sol de les tasques que aquesta unitat realitza arreu de la demarcació de Girona, tant al litoral com a l'interior -rius, llacs i embassaments-. La situació és especialment conflictiva per les actuacions que s'han de fer sota l'aigua ja que un sol agent no les pot realitzar, per la qual cosa si es donés aquest cas hauria d'esperar als reforços que provindrien de la unitat de GEAS de Barcelona. A més, segons ha pogut saber Diari de Girona, és molt probable que fins a finals d'aquest any no es cobreixin cap de les places vacants, de manera que aquest estiu pot ser un moment crític si hi ha qualsevol emergència en què hagi d'actuar aquest equip d'especialistes de l'Institut Armat.

La situació que es viu a la base del GEAS de l'Estartit és conseqüència de la creació de quatre unitats més d'aquest cos al Llevant espanyol. Això ha motivat que cinc dels sis agents que hi havia a la població baixempordanesa s'hi desplacessin dins de l'opció de mobilitat que tenen. El cas és que des de fa 47 dies, la unitat d'especialistes subaquàtics de l'Estartit té un únic agent i té molts números que fins a finals del 2010 segueixi sent l'únic membre a la demarcació de Girona.

Aquest agent ha de cobrir tot el medi aquàtic de la província, és a dir, a més dels 300 quilòmetres de la Costa Brava -i els ports que hi ha-, 1.304 quilòmetres de riberes de cinc rius principals, els seus afluents, cinc embassaments i vuit llacs -dades que apareixen escrites per la unitat del GEAS de l'Estartit al Llibre de la Festa Major del 2009-. Entre les tasques que té assignades el GEAS, hi ha la de socórrer persones; recuperar cadàvers o vehicles submergits; protegir zones fluvials o marítimes on es realitzin competicions nàutiques o subaquàtiques; o reconèixer fons per seguretat. Actuacions que requereixen un mínim d'agents ja que impliquen submergir-se, per la qual cosa el de l'Estartit hauria de demanar reforços a Barcelona.

La unitat del GEAS de l'Estartit va néixer el 1998 després que l'alcalde Joan Ferrer demanés a la Guàrdia Civil que hi hagués una base a la població davant de la popularització de les activitats aquàtiques, especialment per la presència de les Illes Medes. Fins el 2001, l'equip va constar de set agents: un sergent, un caporal i cinc agents. Aquell any, es van quedar en sis ja que va traslladar-se el sergent.

Durant l'any passat, les tasques més destacades del GEAS de l'Estartit va ser la col·laboració a desactivar explosius que es trobaven al litoral gironí. Anteriorment, són coneguts els rescats a la cova del Francès, a la costa del Montgrí.