Els ajuntaments gironins podran utilitzar el 30% dels diners del Fons de Subvencions de la Diputació per afrontar desespeses corrents, en lloc d'haver-los de destinar exclusivament a inversions com havia succeït fins ara. La mesura, que té un caràcter excepcional a causa de la crisi econòmica i que de moment només serà vigent per a aquest any, va ser aprovada per unanimitat al ple d'ahir al migdia. Això sí, els tres partits amb representació a l'ens (ERC, PSC i CiU) van destacar que el problema del finançament local continua pendent de resoldre's.

Aquesta mesura, que ja havia avançat Diari de Girona, suposarà canvis substancials per als consistoris, ja que molts es troben amb dificultats per fer front a totes les despeses a causa de la crisi econòmica, que els ha reduït els ingressos. Ara, no caldrà que destinin el 100% del que rebin del Fons de Subvencions a inversions, sinó que podran dedicar el 30% a despeses ordinàries, que són les necessàries per al dia a dia del consistori. A més, s'ha incrementat el pressupost destinat a petits municipis i les subvencions de la Diputació podran cobrir el 100% de les feines, cosa que no passava fins ara i que obligava als consistoris a buscar cofinançament.

El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, va explicar que el seu partit votava a favor de la mesura perquè "respon a una necessitat", però també va lamentar que s'hagués de prendre aquesta decisió. Segons Torramadé, els consistoris tenen dos problemes bàsics: un de conjuntural (l'actual crisi econòmica) i un d'estructural (el sistema de finançament). Per això, va assegurar que fins que no es resolgui d'una vegada per totes "l'injust" finançament dels ens locals no es podrà pal·liar de debò el problema. A més, va dir que iniciatives com ara el Pla Zapatero, que ofereixen ajudes puntuals generant dèficit públic, només són una solució temporal perquè els ajuntaments no es queixin, però que no resolen el problema de fons.

Des del PSC, Narcís Casassa va agrair "l'esforç" de tots els grups per arribar a aquest acord i també va reconèixer les mancances del finançament local, tot i que va rebutjar les crítiques al Pla Zapatero. En canvi, va considerar que el problema és responsabilitat de "tots" els governs, inclosa la Generalitat. D'altra banda, va explicar que el Fons de Subvencions s'ha incrementat en 300.000 euros, que es destinaran sobretot als pobles més petits.

Finalment, el president, Enric Vilert (ERC), també va defensar que cal millorar el finançament i va destacar la capacitat dels tres partits per posar-se d'acord i respondre a "la situació excepcional" generada per la crisi econòmica.