Gairebé 49 milions d'euros: aquesta és la inversió que la Generalitat farà a les comarques gironines durant el 2010 a través del Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC). Aquests diners -superiors als 32 milions que s'hi van destinar durant l'any 2009- permetran fer 212 actuacions, la majoria de les quals relacionades amb urbanitzacions, pavimentació, conservació de via pública i equipaments municipals culturals, esportius o educatius.

L'àmbit territorial de les comarques gironines rebrà del Departament de Governació, que és qui gestiona la major part del ?PUOSC, un total de 37,49 milions d'euros per reactivar l'obra pública, que permetran una inversió global de més de 102 milions. A aquests diners, però, se li han de sumar els 2,3 milions que s'emportaran els pobles gironins de la Cerdanya, ja que l'Alt Pirineu encara no s'ha constituït oficialment en vegueria. Per tant, la suma global arriba a uns 40 milions d'euros, 8 més que durant el 2009.

Entre les principals subvencions destaquen els 818.250 euros que es destinaran a la construcció, moblament, equipament i senyalització de la biblioteca d'Arbúcies; els 750.000 que seran utilitzats per rehabilitar l'edifici municipal del carrer doctor Pi i Sunyer de Roses, perquè pugui albergar els serveis tècnics de l'Ajuntament; els 750.750 que serviran per a fer la biblioteca central del Baix Empordà o els 650.000 que aniran a parar al pavelló polivalent de Torroella de Montgrí.

D'altra banda, també es destinen quantitats importants a la tercera fase de la urbanització i rehabilitació del nucli antic de Palamós (540.000 euros); la primera fase del centre de serveis per a la gent gran de la Vall d'en Bas (629.173,72 euros); la millora de les xarxes de serveis i l'adequació del carrer Major de Sarrià de Ter (544.853,9 euros); la rehabilitació de Can Trinxeria com a biblioteca a Maçanet de la Selva (550.000 euros); la reforma i millora del Centre Cultural Colomenc de Santa Coloma (507.342 euros), i la primera fase de la pista coberta polivalent de Ger (596.682 euros).

Diputació i Cultura

El PUOSC està format per diferents programes, en funció de les necessitats i de qui els aporta. Per això, durant aquest 2010, la principal inversió (uns 18,4 milions) serà la del programa general, mentre que el destinat a municipis petits en repartirà 3,4 i el d'equilibri territorial tindrà una aportació lleugerament superior als 7 milions. Pel que fa als programes de cooperació amb la Diputació, l'ens provincial gironí invertirà 5,9 milions per poder fer 60 actuacions. Finalment, el programa específic de Biblioteques del Departament de Cultura aportarà 3,2 milions. En total, les inversions de les comarques gironines -si no es té en compte la Cerdanya, que ja està comptada a l'Alt Pirineu- representen el 21% dels diners que es repartiran al conjunt de Catalunya, que ascendiran a 471,6 milions d'euros. Es tracta de la segona demarcació amb una major inversió, després de Barcelona, que s'emportarà el 22% del total.

Amb aquestes quantitats, es podran fer 1.077 actuacions a tot el país. Es tracta de la xifra més alta aprovada mai en una anualitat d'aquest pla, que es planifica de forma quinquennal. Respecte a l'any passat, aquesta xifra suposa un increment del 6% al conjunt del país.

El director general d'Administració Local, Carles Bassaganya, va explicar que aquest increment que s'ha produït tant a les comarques gironines com a tot Catalunya es deu a una línia que es va encetar quan Joan Puigcercós va ser responsable de Governació i que amb el temps no ha fet més que consolidar-se. Així doncs, tal com havia anunciat la Generalitat fa uns mesos, el pressupost del PUOSC augmenta tot i la crisi econòmica i a pesar que els pressupostos de la Generalitat bàsicament s'han reduït.

Reequilibri territorial

Segons Bassaganya, per a la conselleria el PUOSC és un pla estratègic per dos motius bàsics: per una banda, perquè permet fer obra pública a tots els Ajuntaments, i per l'altra, perquè permet repartir els diners sense tenir en compte el criteri de població, de manera que els petits municipis se'n poden beneficiar igual que els grans. Així doncs, considera que el PUOSC contribueix al "reequilibri territorial" i, com a mostra, un botó: "En el fons estatal, el pressupost destinat als municipis de menys de 200 habitants és del 4%, mentre que en el cas del PUOSC arriba fins al 50%", assenyala.

Segons va explicar Bassaganya, el pla aprovat ahir ha incorporat aproximadament un 80% de les al·legacions que s'han rebut per part dels ens locals, de manera que finalment es podran fer 1.077 actuacions a tot el país. Segons el Departament de Governació, es tracta "d'un dels instruemnts més eficaços" de suport als pobles petits i mitjans.