La procacitat d'alguns membres de la comunitat escolar -famílies, estudiants, educadors- és il·limitada si es té en compte el contingut de les sentències emeses per diferents jutjats de l'Estat. "A tu què cony t'importa" i "m'en vaig perquè em surt del cony" són insults reflectits en dues resolucions condemnatòries a Las Palmas i València, dits per una alumna i la seva mare a educadors.

Una de les primeres sentències que reconeix l'autoritat docent es va produir a Barcelona el març de 2008, per l'agressió i els insults comesos dos anys abans a dues mestres i a un conserge de l'escola Eduardo Marquina. La jutgessa va condemnar, per delicte d'atemptat a funcionari, a penes d'un any de presó el pare i la mare d'un alumne, així com a indemnitzar amb 6.500 euros per amenaces i lesions. En la sentència se subratlla la necessitat de garantir l'"exercici d'aquelles funcions desenvolupades per professionals" que permeten el gaudi de l'educació i la salut. "Ja t'esperaré al carrer, et pegaré, et mataré", cridaven els pares a les mestres, "menyspreant el principi d'autoritat que representaven al centre", afegeix la magistrada. I tot per no permetre que el nen es quedés a la guarderia perquè no havien abonat els 5 euros simbòlics de mensualitat.

Tant la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya -que des de 2006 persegueix com atemptat les agressions a professionals de l'educació i la sanitat pública- com la Generalitat van defensar que aquests successos mereixien un càstig més gran de l'habitual, per la "necessitat de protegir un servei públic i fonamental com és l'educació".

El Jutjat d'Instrucció número 1 de València va assenyalar, el setembre passat, que uns mesos abans la denunciada -una mare- va irrompre insultant a l'aula de preescolar d'un centre públic de la ciutat. Els insults li van costar una multa de 10 euros diaris durant un mes i pagar les costes processals.

El desembre de 2008, la Fiscalia General de l'Estat va remetre una circular a totes les fiscalies perquè, a efectes penals, una agressió greu contra un professor es qualifiqués de delicte contra l'autoritat. I així s'està fent.

A Canàries, s'acaba de condemnar per maltractament a l'autoritat una alumna que va propinar un cop de puny a una professora, que estava de guàrdia un dia d'octubre de 2008 quan es va creuar amb dues estudiants al passadís de l'institut Teror. Al preguntar-los quina classe tenien a aquella hora, una li va etzibar: "A tu què cony t'importa!". Després de recriminar-li l'actitud, va rebre un cop a la cara que la va tirar a terra i la va portar a urgències. El Jutjat de Menors número 1 de Las Palmas ha imposat a l'agressora un any de llibertat vigilada, l'obligatorietat de sotmetre's a tractament psiquiàtric i el pagament, per part dels seus pares, d'una indemnització de 9.000 euros per danys físics i morals a la professora. Pel camí, la docent s'ha trobat amb la incomprensió de companys i inspectors d'Educació.

Una altra mare d'alumne és la condemnada a un any de presó i a pagar 200 euros per agredir una professora a Màlaga. El succés va passar al col·legi Manuel Altolaguirre de Palma-Palmilla, a principi del curs 2007-08. En principi, es va jutjar com a falta per lesions, però l'acusació particular va recórrer perquè s'acceptés l'atemptat a un funcionari públic. Aquesta no era la primera vegada que un membre de la família agredia: el fill havia fet una puntada de peu a una altra mestra al pati del col·legi, desplaçant-li una vèrtebra.

A aquests comportaments els ha sortit un aliat. Internet és una nova eina que facilita la cascada d'agressions, protegits per l'anonimat que proporciona la pantalla. Al gener, es van expulsar tres alumnes al centre concertat de Las Rosas a Madrid i cinc estudiants més d'ESO van haver de passar sis dies a casa per insultar professors a través de la xarxa virtual Tuenti. Entre altres desqualificacions, a un, li deien "pederasta", i es mofaven d'un altre penjant a la pàgina fotos d'una festa de disfresses al col·legi.

Un altre cas és el d'una desena de professors valencians que van denunciar els insults i amenaces reiterades d'una mare a través del correu electrònic de l'escola.

El Síndic català no té queixes

A Catalunya, el Síndic de Greuges ha informat que no li han arribat queixes formals de mestres i professors víctimes d'insults o agressions.