El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha constatat un increment de les queixes relacionades amb les ajudes socials bàsiques i ha denunciat la retallada pressupostària que hi han fet les administracions des de l'inici de la crisi. Durant la presentació de l'informe de 2009, Ribó va destacar que, "per primer cop", les queixes sobre habitatge i serveis socials han superat les relacionades amb l'administració pública. Segons la seva opinió, l'increment respon a "les restriccions pressupostàries" de les administracions, que "estan afectant serveis i prestacions en àmbits especialment sensibles". "La crisi ha obligat a tancar l'aixeta dels diners públics, però això no ha d'afectar el nucli dur de les mesures contra l'exclusió social i en pro de la igualtat d'oportunitats", va considerar.

Bona part de les queixes estan relacionades amb el sistema educatiu, ja que "el dèficit de finançament ha provocat una reducció de personal docent que s'ha traduït en un pitjor qualitat de l'educació", segons Ribó. En aquest sentit, el Síndic també ha rebut queixes sobre el retard en la construcció o adequació dels centres, les restriccions de les beques de menjador i l'augment de cost del transport escolar.

Un altre tema "sensible" han estat les ajudes al lloguer. El Síndic ha rebut "un nombre considerable de queixes" de persones que han acreditat el compliment de tots els requisits establerts per accedir a aquestes ajudes, però que se n'han vist privades perquè s'havia esgotat la partida pressupostària. Per això, Ribó ha demanat a la Generalitat que els atorgui dotació pressupostària.