Ni a l'Alt Empordà ni a la resta de les comarques de Girona. L'energia eòlica de Catalunya es produeix a les províncies de Tarragona (47,6%), Barcelona (35,3%) i Lleida. Una contradicció, segons el gerent de Gamesa a Catalunya, Cayo Fabra, ja que Catalunya és una de les comunitats de l'Estat que més energia consumeix. Gamesa és l'empresa que projecta els miniparcs eòlics de l'Alt Empordà.

El sindicat de CCOO va organitzar ahir el tercer seminari sobre gestió energètica a Catalunya. Una taula rodona titulada El canvi de model energètic va renuir tres empresaris de diferents energies renovables. Tots tres van coincidir en exigir a les administracions agilitzar els tràmits administratius per tirar endavant els seus projectes. Per exemple, Fabra va comentar que porta vuit anys per impulsar el projecte de miniparcs eòlics a l'Alt Empordà i en Carles Vilaseca cinc per construir dues instal·lacions de biomassa al Baix Empordà. El tercer empresari era en Jaume Vicenç, representant d'Enginyeria Energètica Gironina, i que ha impulsat una central de biogàs al Pla de l'Estany.

Per aquest tres empresaris la situació amb la qual es troben els projectes d'energies renovables és "paradoxal". Van explicar que estan cansats d'escoltar el discurs del Govern sobre la sostenibilitat i les energies renoblaves ja que ells s'han trobat amb molts problemes administratius per poder-les tirar endavant. Alguns encara estan pendents.

Miniparcs eòlics

Respecte als projectes eòlics a l'Alt Empordà, el gerent de Gamesa va indicar que s'ha previst una inversió total de 324 millons d'euros, dels quals se n'han desenvolupat 5,7. En termes també econòmics, Cayo Fabra va comentar que els miniparcs aportaran una renda anual per municipi de 60.000 euros i de 16.000 per propietat. Així mateix , s'estima que la renda anual per municipi sigui de 2,5 milions.

Respecte els beneficis indirectes que aportaran els parcs, va explicar que es podrà donar feina entre 80 i 100 persones. Uns treballadors que seran del municipi ja que l'empresa no vol treballadors, per exemple, de Barcelona. La seva aposta passa, segons fabra, per formar a la gent des de zero i que a la llarga siguin capaços de gestionar un parc. De la mateixa manera, Gamesa estima que durant el procés de construcció es pugui donar feina a unes 550 persones.

Els miniparcs estaran formats per dos aerogeneradors i estaran a una distància mínima de 500 metres de les cases o masies. Respecte als nuclis urbans aquesta distància haurà de ser un quilòmetre, i de dos entre miniparcs.