L'Ajuntament de Tossa es veurà obligat a retornar als fills d'Oskar Zügel els terrenys que va cedir-li la vídua del pintor, Klara Zügel, l'1 de juliol de 1998. Una sentència dictada el 27 juliol de 2007 pel jutjat de primera instància de Schöneberg, Berlín, indica que la vídua -segona muller i madrastra dels fills de l'artista- no tenia potestat per fer aquesta entrega al consistori perquè no n'era la legítima hereva. Concretament, la propietat pertanyia a parts iguals a Gotthard Zügel i Katia Zügel, fills del pintor nascuts durant el seu primer matrimoni.

Malgrat això, durant l'anterior mandat, el govern de PSC i ERC va entregar a la Generalitat els terrenys donats per Klara Zügel perquè l'Insitut Català del Sòl (Incasol) construís 18 pisos de protecció oficial destinats al lloguer per a gent gran. El cert, però, és que aquesta acció era manifestament irregular doncs la situació registral de la finca especificava que els propietaris eren els fills del pintor i no la seva segona muller. A més, el consistori en tenia coneixement desde que va acceptar la cessió del terreny l'any 1998 perquè l'advocat dels legítims hereus així ho va fer saber just un mes després de produir-se la donació.

Per aquesta raó, el grup municipal de CiU va decidir paralitzar l'obra quan va assolir la majoria absoluta l'any 2007. No obstant, l'Incasol ja havia fonamentat el solar.

Mentrestant, el jutjat de Schöneberg, l'únic competent per a realitzar l'obertura i la interpretació dels testaments de ciutadans morts a l'estranger -tal i com disposa la Llei alemanya- va determinar que la segona esposa del pintor, Klara Zügel, no tenia capacitat per a cedir a l'Ajuntament de Tossa aquesta finca perquè estava obligada a transmetre-la als legítims hereus com era l'expressa voluntat d'Oskar Zügel. En el testament de l'artista, Klara Zügel figurava com hereva transitòria i tan sols podria haver heredat la propietat en cas que els fills del pintor haguessin mort o rebutjat la successió del pare.