Els abocadors de titularitat pública de les comarques de Girona reben cada dia una mitjana de 1.065 tones de residus. La majoria d'aquests dipòsits controlats es van construir durant la dècada dels 80 i alguns haurien d'haver mort o estarien a punt de fer-ho. El Pla Territorial Sectorial d'Infraestructures de Gestió de Residus Municipals que impulsa l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) recull les actuacions que permetran mantenir actius aquests abocadors.

El més antic dels sis dipòsits controlats és el de Lloret de Mar, que es va construir el 1985. La mitjana de residus que assumeix cada any l'abocador és de 68.656 tones i el final de la seva explotació està previst per al 2026. El pla de l'ARC, però, estima que aquesta data pot variar considerablement.

Vida i servei

El 1988 es va fer el dipòsit de Llagostera. Un equipament que, segons indica el pla, estava previst que finalitzés la seva activitat el 2009. Aquest és el que més residus recull de mitjana cada any, amb més de 152.000 tones. No es preveu cap ampliació a curt termini. Un any més tard es van fer tres nous abocadors a Pedret i Marzà, a Banyoles i a Beuda. Aquest útlim registra una entrada anual de 30.000 tones de residus. La fi de la seva vida útil es preveia per al 2008, però les ampliacions li donaran nou anys més de vida útil. A Banyoles, l'abocador rep unes 23.000 tones anuals i amb el terreny per ampliar tindrà cinc anys més de vida a partir d'aquest any. El de Pedret i Marzà hauria de finalitzar la seva explotació el 2014 amb una mitjana anual de 104.000 tones.

Per últim, a Bellver de Cerdanya, el més petit de les comarques de Girona acabarà la seva explotació el 2015, tot i que va ser l'últim en fer-se, l'any 1999. Actualment, assumeix unes 11.000 tones a l'any.