Tres dies sense llum ni calefacció poden suposar un vertader suplici, sobretot amb les baixes ?temperatures d'aquest març i la foscor gairebé absoluta a les set de la tarda. Milers de gironins de diverses comarques van passar ahir el dia a les fosques... i 20.000 estava previst que també hi passessin aquesta nit. Altres, mentrestant, continuaven ?tenint molt present el record de la mala nit que havien passat dilluns.

"No et diuen cap dia ni cap hora en concret, la ?informació és bastant pèssima"

Aquest veí del Pla dels Vinyers de Sarrià està sense llum des de dilluns a quarts de sis de la tarda. "Més de 40 hores després seguim sense llum i sense calefacció, amb els problemes que això comporta", explica Quiñones. "Com que som una parella jove, nosaltres ens espavilem, però la gent que té mainada o amb mobilitat reduïda ho deu passar malament", reflexiona. Han estat trucant a Fecsa Endesa per saber quan els tornarà el subministrament, però no tenen resposta: "Et diuen que potser al vespre, potser demà... I altres vegades no et diuen ni un dia ni una hora en concret, la informació és bastant pèssima". I quina és la fórmula per "sobreviure" en la foscor? Doncs "menjant fora de casa, dutxant-nos a casa els pares, a la nit mirant alguna sèrie a l'ordinador portàtil amb espelmes enceses i, al matí, pelant-nos de fred".

Anem a buscar una bombona de càmping gas per escalfar aigua i menjar"

L'Assumpció Fernández veu com la línia elèctrica que passa per Sant Daniel està vinclada, amb els fils penjant, però no hi ha cap operari que hagi vingut a mirar-se-la. "Vam intentar trucar el primer dia, però ens van passar a una extensió i ningú ens agafava el telèfon", explica. Veient que la situació no millorava ahir a la tarda, va anar a comprar una bombona de càmping gas per poder escalfar menjar a la nit i tenir aigua calenta. "La primera nit no passa res, perquè penses que afecta tothom. A la segona, et comences a empipar, i a la tercera, és indignant", diu. Es pregunta per què no s'han posat grups electrògens per subministar-los servei temporalment i creu que no són certes les xifres que parlen de 50.000 afectats sense llum, sinó que són molts més.

No sé com els polítics tenen la poca vergonya de dir que això s'està solucionant, perquè tot just acaba de començar"

El fet d'haver vist diverses torres elèctriques caigudes i, sobretot, el fet de portar unes 50 hores sense llum van fer que aquest veí de Montilivi es preguntés què havia portat el Govern a dir que la situació ja s'està normalitzant. "Ens sentim abandonats con animals enmig d'un desert", resumeix. El menjar que tenien a la nevera se'ls ha fet malbé, i per dutxar-se ha d'anar a casa els seus sogres. Sánchez, que està sense llum des de dilluns a les tres de la tarda, considera que s'haurien d'haver instal·lat generadors 24 hores després del temporal.

Dilluns a la nit érem un poble fantasma, sense llum i amb gent que havia quedat aïllada caminant a les fosques"

La Roser Llobet es podia considerar afortunada perquè va recuperar la llum ahir al migdia, però reconeix que, durant la llarga interrupció -des de dilluns a les quatre de la tarda-, ho van passar francament malament. "Vam anar tirant de la xarxa d'amics i contactes: un tenia llenya, l'altre una llar de foc, l'altre un grup electrogen... Ens acabàvem reunint 10 persones en una casa", explica. A més, la resposta de la companyia tampoc va ser especialment satisfactòria: "Primer ens deien que tornaria la llum dilluns a les vuit del vespre, després que a les deu de la nit, després dimarts a les 4 de la tarda, i inexplicablement ens va tornar dimecres al migdia, quan ja no ens ho esperàvem", assenyala. També recorda que, dilluns a la nit, feia "por" veure la Bisbal, ja que estava tot fosc i ple de gent que havia quedat aïllada i anava caminant d'un costat a l'altre.

Tinc una brasa a fora i he pogut fer foc per escalfar aigua i fer el biberó del nen"

En Xevi Guzmán viu al carrer Sant Joan Bosco de Girona, prop de Pedret, i està sense llum des de dilluns a les quatre de la tarda. Li va passar el mateix que a altres ?afectats: la companyia va anar ?endarrerint el termini per tornar-los la llum, i ahir encara no en tenia. En canvi, a l'altre costat del carrer, els seus veïns sí que en disposaven. Per tal de fer front a la fred i la foscor, va encendre la brasa que té fora casa i va fer foc per poder escalfar l'aigua i donar el biberó al seu fill.

És el tercer dia sense sortir de casa, sense anar a la feina ni comprar aliments bàsics"

La Mercè Fornells considera "una emergència" el fet que veïns de Montjuïc, a Girona, portin tres dies tancats a casa, amb el carrer impracticable a causa del gel i sense poder anar a comprar ni a treballar. Segons diuen, la Policia Municipal els contesta que la màquina ?"passarà aviat", però ells només han constatat que ha netejat el carrer principal però la resta continuen sense possibilitat d'accés.

Vaig decidir baixar de l'autobús enmig del col·lapse a l'autopista perquè estava fart d'esperar. Vaig caminar unes tres hores fins a Figueres"

Marcos Fernández es va quedar dilluns a Girona després que no pogués agafar el tren per retornar a Figueres. Però, la seva odissea va arribar amb l'alternativa: l'autobús. Dimarts, poc després de les tres de la tarda, va sortir cap a Figueres. Només va fer 18 quilòmetres. Després de més de 40 minuts aturat a l'autopista va decidir baixar i anar caminant fins a Figueres. Va trigar, juntament amb un altre company, unes tres ?hores caminant pel costat dels cotxes que estaven fent cua a l'autopista.

Vaig trigar nou hores per ?arribar de Begur fins a ?Bla?nes, vaig dormir a l'entrada de la N-II"

En Germán Larrá va dormir dilluns a l'entrada de la N-II, a l'alçada de Maçanet. "Allò semblava un capítol d'una pel·lícula apocalíptica", considera. Larrá es mostra agraït per la solidaritat dels altres conductors, que el van ajudar a treure el cotxe d'un carril de la C-35, i en canvi diu que no vol parlar "ni de mossos ni de funcionaris", a qui no va veure fins dimarts a les 6 del matí.