Un total de 14 robatoris amb força a joieries de les comarques de Girona situen la demarcació en el segon lloc del rànquing català en aquesta mena de delictes, segons l'informe presentat ahir pel Col·legi Oficial de Joiers, d'Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC). També han augmentat, en els establiments gironins, les estafes i els furts: 10 durant l'any passat, quan el 2008 només s'havia produït cinc casos. "Han deixat d'encastar els vehicles contra els aparadors perquè els avisos van fer que molts establiments instal·lessin pilars", va explicar el president del col·legi, Damià Matamala. Ara però, roben fent ús de targetes falses o provocant descuits mitjançant elaborades representacions molt teatralitzades. "Són bons", admet preocupat el president del Col·legi. Els lladres són, tot sovint, "i sé que ara se'm tiraran a sobre", "bandes organitzades romaneses".

El sector de la joieria passa per un mal moment, ja que un dels factors que podria fer-lo revifar una mica -la inversió en joies com a valor-refugi-, no és gens habitual, segons es va lamentar el col·legi que agrupa aquests professionals. A més, asseguren que els robatoris a les joieries han augmentat gairebé un 130% en els dos darrers anys. En aquests tres mesos de 2010 s'ha detectat, a més, un increment d'un 79%. El repunt ha permès concloure que, de mitjana, cada dia una joieria és víctima de robatori a Catalunya. Dels 254 robatoris, atracaments i altres delictes registrats en aquests establiments en l'àmbit de tot Catalunya el 2009, un total de 25 es van cometre a Girona, 17 a Tarragona i 12 a Lleida. La resta es reparteixen entre la ciutat de Barcelona i la seva demarcació.

Pel que fa als atracaments, a Girona l'any passat només se'n va produir un: en una botiga de Llagostera el mes de juny. L'any anterior n'havien estat tres, i el 2005 i 2006 se'n van viure set cada any. Val a dir que és l'únic indret de Catalunya on aquest delicte ha descendit. A Barcelona es va passar de 36 el 2008 a 51 l'any passat, a Tarragona la xifra d'atracaments es manté per segon any consecutiu en cinc assalts, i a Lleida han passat de cap cas el 2008 a un el 2009.