Al llarg d'aquesta setmana la normalitat en el subministrament elèctric ha arribat a la pràctica totalitat dels abonats afectats pel temporal. Almenys això és el que afirma la companyia Fecsa-Endesa. Aquesta normalitat s'ha aconseguit, en part, gràcies als centenars de grups electrògens repartits entre les comarques de la Selva, Gironès i Baix Empordà. El mal estat en el qual han quedat les xarxes de mitjana i baixa tensió, i la seva manipulació per restablir la distribució elèctrica està provocant oscil·lacions generalitzades en el subministrament i, per tant, talls temporals de la llum.

Les xifres de què diposa la companyia i la Generalitat han estat aquests dies totalment dispars. Des de Fecsa-Endesa informen que actualment s'han distribuït 319 generadors que els suposa un costa diari d'1,5 milions d'euros en manteniment, lloguer i repostatge. Pel Departament de Governació n'eren 240 i 300 els abonats sense llum. Aquesta solució alternativa mentre es recupera la xarxa malmesa ha permès, segons Endesa, restablir el subministrament a excepció de "desenes d'abonats, absolutament residuals". De la mateixa manera van indicar que en el "marc de la recuperació del subministrament és normal que hi hagi oscil·lacions però això ha d'anar desapareixent".

Els generadors, per tant, són a dia d'avui una alternativa energètica essencial per a milers d'abonats. Però fins quan? Endesa afirma que no sap quan es podran retirar. És a dir, quan tingui tota la xaraxa de distribució en condicions per garantir el subministrament a tots els abonats.

Un altre cas és el que opina el Govern. El Departament d'Economia, Finances i Energia treballa, segons declaren, amb dos horitzons; la Setmana Santa i el juliol, quan arriba el gruix dels turistes. De cara al primer període vacacional -la darrera setmana de març i primera d'abril-, la intenció és que la xarxa estigui prou recuperada com perquè els generadors hagin de funcionar el mínim possible, ja que són incòmodes, fan soroll i fum i donen mala imatge. De cara al juliol, s'espera que la xarxa estigui prou normalitzada perquè aguanti la punta de demanda de subministrament elèctric generat per l'ocupació turística. El Departament assegura que en cap cas caldrà fer servir generadors a l'estiu, tot i que alguns romandran situats en llocs estratègics per si hi ha alguna fallida en el subministrament.

Un mal menor

El gerent del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, comentava ahir que la presència dels grup electrògens en els municipis més turístics és, segurament, un mal menor al problema real que ha posat en evidència el temporal de neu del passat dilluns 8 de març. "Més val tenir una alternativa i que els generadors estiguin aquí", comenta. Sabrià entén que la presència d'aquests grans aparells que fan soroll, i evidentment, no benenficien la imatge turística però recorden a tothom el que ha passat: "Els generadors no són cap aportació estètica i emprenyen però en el fons seran un recordatori per no perdonar". El que reclama el gerent del Grup Costa Brava Centre és que la compa?nyia elèctrica faci "una xarxa nova que aguanta" i, alhora, "dimensionar la xarxa a la mida de la demanda". "No -va afegir- em sembla que la prsència dels generadors sigui el més preocupant perquè hem de recordar". El que sí és realment preocupant, al seu parer, és la necessitat de reclamar a Fecsa-Endesa un pla d'inversions i "acabar amb aquest malson".

Finalment, Luis Atienza, ?president de Red Eléctrica de ?España (REE), -companyia ?responsable del transoport de la llum en la ínia d Vic a Juià-, va afirmar que s'ha de conscienciar els ciutadans i els alcaldes que "el ?desenvolupament de les línies elèctriques no és un caprici de les empreses de transport o de distribució, sinó una necessitat òbvia, que la ?societat només percep quan falla".