Curtcircuit a les files del Govern. Després d'uns dies en què el Departament d'Interior ha estat l'ase dels cops per la gestió de les destrosses causades pel temporal de neu i vent, ahir el secretari general d'Interior, Joan Boada, es va girar i va apuntar la Conselleria d'Economia i Finances, responsable també de les competències en Energia que ostenta la Generalitat, tot considerant que els controls periòdics de la línia elèctrica que es fan des d'aquest Departament hauran de ser auditats en la investigació que s'ha obert per esclarir les causes de la fallida massiva del subministrament elèctric. Boada va seguir repartint i va apuntar també que, segons operaris de l'empresa, Fecsa Endesa fa servir a les línies catalanes materials obsolets que ja no s'empleen en la construcció de línies elèctriques a la resta de l'Estat, i que no inverteix prou en el manteniment de les línies de mitjana i baixa tensió.

Les reaccions no es van fer esperar. El Departament encapçalat per Antoni Castells és, efectivament, el responsable de la supervisió de les línies instal·lades per Red Eléctrica de España i Fecsa-Endesa -les dues firmes propietàries de les infraestructures de transport d'electricitat. El Departament va admetre ahir que les revisions, que s'efectuen en cicles de tres anys, efectivament s'inclouran en l'expedient obert arran de l'avaria; un expedient endegat pel mateix Departament d'Economia i Finances. Castells va assegurar que el resultat del document "no serà complaent amb ningú". Respecte a les declaracions de Boada, Castells el va instar a "no parlar debades".

Fecsa-Endesa també va reaccionar negant "categòricament" que empri materials en desús per construir la xarxa elèctrica de Catalunya, i que el manteniment de les seves instal·lacions sigui deficient. Des de fa anys, informava l'empresa en un comunicat, utilitza "els últims avenços tecnològics i els últims materials que hi ha al mercat" per a les seves instal·lacions, tant a Catalunya com a la resta de comunitats autònomes. Castells es va sumar també a la defensa de l'empresa i de la seva conselleria explicant que "fem un seguiment permanent de la xarxa i després de l'apagada de 2007 fins i tot es va aprovar una llei de Qualitat del Subministrament". Val a dir que la llei estatal data de 1968, tot i que ha tingut esmenes en els darrers exercicis.