L'Ajuntament de Palafrugell ha detectat una davallada a quasi la meitat dels residus abandonats a la via pública des de l'entrada en vigor de la nova ordenança municipal reguladora de residus. Fonts municipals han apuntat que també han descendit les irregularitats a l'hora de tractar i dipositar correctament, per part de particulars i comerciants, els residus a la via pública. Amb la incorporació de la figura de l'Inspector de la Via Pública i Activitats a principis de 2008 i fins al moment s'ha estat portant a terme una tasca conscienciadora per intentar pal·liar la problemàtica que el municipi arrossegava pel que fa a l'abandonaments de residus.

El resultat, segons fonts municipals, ha estat la reducció aproximada d'un 50% dels abandonaments, que s'ha aconseguit gràcies al tractament directe dels punts més conflictius del municipi i amb més d'un centenar de visites a comerços i activitats en aquest darrer any.

Des de l'Ajuntament, coneixedors d'aquest problema, es va optar per reforçar la tasca informativa i de control amb la incorporació a mitjans de 2009 d'una nova ordenança municipal reguladora de residus i amb una nova figura, l'Inspectora de Medi Ambient.

Establiments comercials

Mentre que l'inspector de la Via Pública i Activitats abasta els aspectes més generals del municipi, la figura de la inspectora de Medi Ambient es concentra en les activitats comercials. La complexitat d'aquest sector a l'hora de tractar els residus fa necessària una major dedicació per poder informar els propietaris i treballadors dels establiments per a un correcte tractament dels residus que generen les seves activitats.