El cap del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter, Eduard Marquès, ha alertat que si no s'hi destinen els recursos necessaris la població de mosquit tigre "s'estendrà de manera exponencial". A aquesta advertència l'expert hi va afegir una denúncia de "manca de coordinació i de lideratge en el control" d'aquest insecte a Catalunya.

Marquès va participar en la jornada El control de mosquits i les administracions locals, celebrada ahir a Castelldefels, i va deixar clar que no s'ha d'abaixar la guàrdia. Després de la seva intervenció, el màxim responsable del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter va afirmar que "tot segueix igual" i que l'àrea de Girona i el Consell Comarcal del Baix Llobregat són els únics que treballen de manera organitzada; pel que fa a la resta, va dir que "cadascú fa la guerra pel seu costat".

Una de les majors preocupacions del seu servei és tenir els recursos suficients per posar en marxa la segona fase del programa de control endegat a Girona, que se sustenta en un acord subscrit per l'organisme autònom de la Diputació Dipsalut, ajuntaments i la Generalitat. L'objectiu de la segona part del projecte és aplicar mesures de control per reduir la població de mosquit tigre que ja s'ha detectat en diferents municipis gironins. Eduard Marquès va explicar que això s'hauria de posar en marxa a partir d'aquesta primavera i que en aquests moments s'està negociant els recursos per poder-ho fer, un procés que viuen amb certa incertesa a causa de la crisi econòmica. A l'hora de predir el que pot passar en els propers mesos, Marquès va apuntar que tot depèn de la climatologia: si fa calor i humitat, el mosquit tindrà el terreny abonat per estendre's. Les poblacions de la Selva i de la línia de la costa són les que hauran d'extremar més les precaucions.

El Consell Comarcal del Baix Llobregat i la Diputació de Barcelona van organitzar la jornada d'ahir en vistes que la temporada d'activitat del mosquit tigre començarà al maig. En el seu transcurs, el codirector del Servei de mosquits del Consell del Baix Llobregat, Roger Aritja, va dir que les administracions autonòmica i, especialment, l'estatal mantenen una actitud passiva davant la plaga, que pot contribuir a l'expansió de malalties infeccioses. Per Aritja aquesta inactivitat és poc comprensible, perquè -segons diu- el mosquit, que va arribar a Catalunya el 2004, acabarà estenent-se a tots els municipis catalans.

Crítica a les administracions

"És una espècie invasora que, de fet, seguirà expandint-se. Sobretot mentre no hi hagi més actuacions per part d'administracions que puguin fer-ho en l'àmbit de tot el nostre territori. No hi ha plans de lluita integrals en l'àmbit estatal o en l'autonòmic. Només hi ha plans de seguiment", es va queixar Aritja.

"No comprenem la inhibició que hi ha en determinats àmbits estatals, sobretot en els ministeris competents", va dir Aritja, sobre el que va considerar "un problema greu". També va recordar que és difícil que les administracions destinin diners a un problema que només es pot gestionar però no resoldre.

Un dels pobles més afectats per la presència del mosquit, que es reprodueix aprofitant els petits recipients d'aigua estancada, és Castelldefels, una població plena de xalets amb jardins del delta del Llobregat, una zona humida.