Gairebé un centenar de veïns de Sant Martí Vell i Madremanya, i altres municipis limítrofs del Gironès i el Baix Empordà, van participar ahir en una marxa reivindicativa a fi de mostrar la seva oposició a la reforma del pas de la GI-V-6701 i la GI-V-6702 que, en el continu, uneix els municipis de Bordils i Corçà. El motiu de l'acte reivindicatiu, que es va iniciar a la zona ara coneguda com la dels "arbres guarnits" per finalitzar abans d'arribar a Madremanya amb la col·locació d'una pancarta, era mostrar la disconformitat amb un projecte que, segons van insistir els veïns, és "desmesurat". Els participants van voler deixar clar que no estan en contra de la millora de la carretera (per exemple, van citar, cal millorar la visibilitat en una de les curves), sinó que advoquen que sigui una reforma adequada a l'ús que en fa la població.

La marxa, en què van participar persones de totes les edats, es va iniciar a les onze del matí. El grup avançava pel carril dret de la carretera, mentre que en l'altre passaven els vehicles que circulaven per ambdós sentits de circulació. En el trajecte eren visibles les estaques (delimiten l'ampliació) a manera de senyalització en cada costat i els eixos pintats a la calçada. Ambdues referències, que expliciten que el començament de les obres és imminent, eren indicades pels veïns per explicar els canvis, per a ells injustificats, que tindrà la citada via de circulació. Segons anaven comentant, el 2006, la Diputació de Girona va executar la primera fase de la millora de la carretera, que va suposar l'actuació en el pas sobre la riera de Sant Marí Vell. Ara, continuaven raonant, és el torn de la segona fase, en què es vol millorar la comunicació viària entre Sant Martí i Madremanya. En concret, és la GI-V-6701. Expressaven els dubtes sobre l'existència d'un estudi d'impacte ambiental i les dificultats per accedir a l'expedient de la Diputació.

Sensibilització

L'acte tenia un propòsit també pedagògic. Els veïns mostraven que les obres afectaran un roure qualificat de mil·lenari i zones boscoses d'alzinars i pins.Els veïns deien que s'ha de tenir en compte que la carretera motiu de la protesta dóna, principalment, un servei al mig miler d'habitants que resideixen, habitualment, als nuclis de Sant Martí, Madremanya i Millàs. Alguns més els caps de setmana i períodes de vacances. La marxa va acabar amb la col·locació d'una pancarta en un dels marges de la via, visible pels conductors, amb la lletra de la cançó Pare, de Joan Manel Serrat. Es vol enviar fotografies de la pancarta al cantant, que ha estat diverses vegades a la zona, segons van dir.