El centre cívic de Vallcanera de Sils es va inaugurar ahir a la tarda amb una exposició sobre l'antiga escola de Vallcanera. A l'acte hi van assistir l'antiga professora de l'escola, Caterina Alsina, l'historiador Lluís Costa i autoritats polítiques, com la consellera de Salut, Marina Geli, i els alcaldes de Sils i Riudarenes, Martí Nogué i Narcís Colomé. També hi va haver sardanes i repartiment d'ofrenes.

Les primeres notícies referents a l'escola de Vallcanera es remunten a l'any 1919 quan l'Ajuntament obre un expedient que autoritza la construcció d'una escola mixta en aquest barri. Malgrat tot l'escola no es va inaugurar fins l'any 1929, en uns terrenys cedits pels hereus de Rafael Baster.

Aquesta escola va funcionar fins a la dècada dels setanta. Coincidint amb la introducció del transport escolar al municipi, el col·legi es va tancar i tot l'ensenyament es va centralitzar al nucli de Sils.

L'escola de Vallcanera va ser un centre de formació d'idees republicanes i de sintonia amb la importància de la instrucció pública. A més a més, el terme de Sils va ser capaç d'inaugurar en menys de quatre anys dos edificis escolars sense cap mena de subvenció oficial. Malgrat això, l'escola va estar sempre marcada per greus problemes econòmics i va tirar endavant gràcies als donatius i suport de les germanes Baster, que van aportar un important contingent de material destinat a condicionar el col·legi el 1933. L'única condició era, malgrat les idees del moment, que "l'ensenyament religiós que es donés als alumnes fos la Religió de l'estat, la Catòlica".

L'escola va ser sempre un centre mancat de recursos que, amb el temps es va anar degradant. Avui s'ha convertit en un centre cívic per a la gent del barri, perquè torni a ser un centre de formació.