El Consell Comarcal del Ripollès presentarà un recurs contra la convocatòria de beques de mobilitat per a comarques de muntanya de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca. Per la seva banda, el Consell Comarcal de la Garrotxa també ha informat que impulsarà accions contra la convocatòria. El motiu de les reclamacions és que el Ripollès i la Garrotxa ha quedat fora de la convocatòria d'ajuts de mobilitat per a estudiants universitaris. L'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca concedeix ajuts de mobilitat comarcal als estudiants universitaris de l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Vall d'Aran i el Solsonès. És a dir, totes les comarques incloses a la Llei d'Alta Muntanya excepte el Ripollès, la Garrotxa i el Berguedà. Les bases de la convocatòria contemplen subvencions de fins a 2.000 euros per a estudiant.

A final de febrer, el Parlament va aprovar la proposta de la diputada de CiU, Montserrat Ribera. El text aprovat diu "d'acord amb la Llei d'alta muntanya i sobre la base de la disponibilitat pressupostària, preveure la possibilitat que les comarques del Ripollès, la Garrotxa i el Berguedà siguin incloses en les bases de la propera convocatòria d'ajuts universitaris (beques APA) , perquè els estudiants residents a aquestes muntanyes en puguin ser beneficiaris". L'acord es va prendre per unanimitat, però la convocatòria ha sortit sense les comarques afectades. Monserrat Ribera va impulsar la proposta al voltant del setembre del 2009. Segons ella, el Parlament la va debatre al febrer quan ja no hi havia temps d'incloure les tres comarques a la convocatòria. Ribera, ahir, va qualificar el text aprovat de resum de bones intencions. "La discriminació continua i tornaré a intentar-ho", va dir.

El conseller d'Innovació Universitats i empresa, Josep Huguet, sempre ha argumentat que la causa de la limitació dels ajuts és que no hi ha pressupost. En canvi, els representants comarcals de la Garrotxa, el Ripollès i el Berguedà consideren que són víctimes d'una discriminació. Així, el vicepresident del Consell Comarcal de la Garrotxa, Josep Berga (CiU), va assenyalar que la discriminació es concreta en els casos de localitats que limiten amb termes de comarques beneficiàries.

Les protestes pels ajuts existeixen des que el Govern els va implantar al 2004. Llavors, la comarca del Solsonès també estava exclosa i formava part del greuge comparatiu. A partir del 2007, el Govern va incloure els estudiants del Solsonès entre els beneficiaris. El fet va provocar que al 2008 l'Ajuntament de Ripoll aprovés una moció per reclamar els ajuts. Els presidents del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona (CIU), del Consell Comarcal del Ripollès, Enric Pérez (PSC) i Monserrat Ribera (en aquell moment presidenta del Consell Comarcal del Bergueda per CiU), van reunir-se, sense consequències, a final del 2008 amb el conseller, Josep Huguet, per reclamar els ajuts.