Els carrers d'Amer es van omplir de gom a gom pel so dels tambors, les trompetes, el repic de llances i el pas compassat de gairebé un miler de soldats romans. Coincidint amb la celebració dels 300 anys de la Congregació dels Dolors al municipi, Manaies vinguts d'arreu de les comarques gironines -i de més enllà- van desfilar pel municipi per celebrar l'efemèride.

La plaça de la Vila es va omplir per veure les evolucions dels diferents maniples, que van submergir el poble de ple dins la tradició de la Setmana Santa. "Ens ha portat molta feina moure tanta gent, però ho hem fet amb il·lusió i alegria", explicava el president dels Manaies d'Amer, Carles Barret.

A la cita, hi van assistit tretze formacions de Manaies, dues de les quals eren de fora la demarcació: els Armats de Mataró i els Estaferms de la Cofraria de Sant Anastasi de Badalona.

La resta de soldats romans, vestits amb les tradicionals armadures, capes i barrets plomats, van arribar d'arreu de les comarques gironines. Entre altres, n'hi havia de Campdevànol (Ripollès), Figueres (Alt Empordà), Verges (Baix Empordà), Bescanó (Gironès), Blanes (Selva) o Sant Hilari Sacalm (Selva).

La desfilada de manaies, que va sortir des del poliesportiu, va fer dos recorreguts per arribar fins a la plaça de la Vila. Durant la desfilada, l'aire es va omplir del so de la música, les llances picant al terra marcant el compàs i els sorolls que sortien de les armadures a cada pas dels soldats.

A la plaça de la Vila, les diferents maniples van executar les formacions i evolucions que, tradicionalment, repeteixen cada Setmana Santa durant les processons. La desfilada i les evolucions a Amer, es va allargar fins al vespre.

300 anys d'història

La història dels Manaies d'Amer es remunta a l'any 1710, moment en què es creu que van néixer les arrels de l'actual maniple, format per 61 soldats. "I a partir del 1802 ja trobem constància documental de l'existència de la formació", concreta el president dels Manaies d'Amer.

No és, però, fins a la dècada dels anys 40 del segle passat quan la manipla s'assimila directament amb la Congregació dels Dolors d'Amer i acompanya les processons. "Des de fa més de 50 anys formem part de la processó dels Dolors", indicava Carles Barret.

Aquest 2010, aquesta marxa tradicional també ha celebrat l'efemèride dels 300 anys de la Congregació dels Dolors i per aquest motiu, el bisbe de Girona, Francesc Pardo Artigas, va encapçalar la processó d'Amer celebrada divendres i el recorregut també va comptar amb la participació dels 132 Manaies de Girona.