Els sindicats UGT i Comissions Obreres han decidit acceptar la proposta de la Generalitat per posar fi a les vagues en els peatges de les concessionàries d'autopistes Acesa i Aucat, amb la qual cosa s'han desconvocat les aturades previstes per als propers 4 i 5 d'abril.

Dotze comitès de treballadors d'Acesa i un d'Aucat han votat a favor de la proposta del departament de Treball, que ha buscat posicions intermitges entre les parts per superar els tres principals esculls de les negociacions: nous contractes, flexibilització del calendari laboral i la contractació d'una pòlissa d'assegurança mèdica per els treballadors.

El preacord assolit preveu la creació d'un total de 200 contractes a temps parcial, un model intermedi al calendari laboral -on està inclosa la regulació dels períodes de vacances- i la contractació d'una pòlissa d'assegurança mèdica per als treballadors. Pel que fa a la petició d'increment dels salaris, els treballadors han acceptat sota la premissa de moderació salarial la proposta de pujada de l'IPC.

Les empreses concessionàries, de la seva banda, també han acceptat la proposta de la Generalitat, que, segons indiquen, "obre la porta a un acord".

Malgrat que l'acceptació de la proposta per part dels sindicats ha desencallat el conflicte, les parts seguiran negociant aquests dies per ajustar algunes clàusules de menor importància i abordar la redacció final abans de la firma del nou conveni laboral en les pròximes setmanes.

La Generalitat, a través de Treball, va presentar a Acesa, Aucat i als sindicats una proposta de mediació per tractar de desbloquejar el conflicte que va desembocar en les vagues convocades pels treballadors de peatges de Catalunya. Fins i tot la consellera Mar Serna va fer una crida a la responsabilitat de les dues parts per intentar aconseguir un acord, fins i tot després del fracàs de la primera i maratoniana reunió.

Finalment, es va celebrar una nova reunió que va culminar amb un acord, després del fracàs de les anteriors negociacions, que havien desembocat en una vaga el dia 26 de març, durant la qual es van aixecar les barreres dels peatges.