Tenir aigua estancada amb larves de mosquit tigre, impedir la tasca dels tècnics municipals o proporcionar informació falsa sobre l'insecte seran motiu de sanció a Blanes, segons la nova normativa municipal. El passat 25 de gener, l'Ajuntament va aprovar una Ordenança municipal per a la prevenció i control del Mosquit Tigre. L'objectiu principal de la normativa, que es va fer pública ahir, és controlar aquesta espècie invasora per intentar "minimitzar-ne els efectes contra la ciutadania".

La normativa està bàsicament enfocada a evitar la proliferació d'aquesta espècie posant èmfasi en el control de les aigües estancades. El text inclou recomanacions generals, com treure els plats de sota els testos o retirar els recipients que puguin contenir aigua estancada; i d'altres de més específiques, com ara les actuacions en cementiris, tallers mecànics i de pneumàtics usats, clubs nàutics o instal·lacions agrícoles.

A banda de les recomanacions, però, l'ordenança preveu una sèrie de sancions per a aquelles persones o empreses que no les compleixin. Les infraccions s'han classificat en tres tipologies: lleus (fins a 200 euros), greus (entre 201 i 400 euros) i molt greus (fins a 600 euros). Segons el text, es considera una infracció lleu aquella que tingui una incidència sanitària escassa o tenir, per exemple, aigua estancada amb larves. Seran infraccions greus, en canvi, proporcionar informació falsa, no complir els requeriments dels tècnics municipals o impedir la tasca d'inspecció d'aquests. Finalment, es consideraran molt greus aquelles infraccions que impliquin un perill per a la salut o el benestar social i la reiteració de diverses de greus.

La regidora de Benestar, Família i Salut de Blanes, Montserrat Pasquina, va explicar que el municipi ha decidit aprovar l'ordenança per disposar d'eines per actuar en cas que sigui necessari. "De la mateixa manera que tenim una ordenança per a animals, vam considerar que havíem de fer-ne una per al mosquit tigre. Sense una ordenança no es pot actuar. Les diputacions en van fer i des del municipi vam decidir seguir-los", va explicar Pasquina.

Respecte a les sancions, la regidora va comentar que només es duran a terme en casos excepcionals: "Abans de multar, s'avisarà la persona que estigui incomplint la normativa i només després, si continua incomplint-la, s'arribarà a sancionar", va comentar Pasquina. "L'objectiu no és el de sancionar. S'ha fet una important campanya d'informació i de moment la gent ha actuat cívicament, però necessitem mecanismes per poder actuar en cas que la gent passi dels avisos", va afegir.