L'empresa de Campllong Via Láctea, pionera a Espanya en la distribució de llet a granel en màquines expenedores similars als caixers automàtics, també vendrà a partir de diumenge brossat i quallada. El tret de sortida es donarà en motiu de la popular Fira de Primavera de Campllong i instal·larà la seva primera màquina la setmana que ve en una benzinera de Figueres (Girona).

L'empresa Via Làctea és una societat creada per dues famílies ramaderes, Codina i Bosch, que treballen juntes des de fa vint anys a la granja Can Feliu de Campllong. L'abril del 2009 van col·locar a Salt la primera màquina expenedora.

Des d'aleshores n'ha instal·lat sis més a Cassà de la Selva, Girona, Mataró, Sant Quirze del Vallès, Olot i Santa Coloma de Farners i disposa d'una mòbil que pot trobar-se en llocs concorreguts. D'aquí a dues setmanes també hi haurà caixers a Palamós, Sant Feliu, Sabadell i Terrassa, segons les previsions d'una de les propietàries, Maria Bosch, que està negociant també la possibilitat d'instal·lar màquines a Barcelona.

Tot i que les primeres màquines les va instal·lar la pròpia empresa Via Làctea, ara ja no han de fer la inversió perquè hi ha empreses que s'alien amb aquesta per adquirir aquests originals caixers que compten amb una capacitat de 330 litres de llet que es reposen un mínim d'una vegada al dia i sempre s'esgoten. Segons Maria Bosch, a vegades, des que es muny la vaca fins que arriba a la dispensadora passen "només sis hores".

Funcionen com qualsevol màquina de venda automàtica oferint un litre de llet per un euro amb la possibilitat d'adquirir recipient i un sistema d'alarma que alerta sobre qualsevol incidència.

Can Feliu ven a la indústria la majoria de la producció de les 600 vaques que muny tres vegades al dia. De la seva explotació surten cada dia 20.000 litres de llet.