Només 14 dels 36 municipis gironins que estan obligats a elaborar el pla d'emergències Neucat el tenen fet, i només 73 dels 172 als quals se'ls recomana l'han tirat endavant, segons dades de la direcció general de Protecció Civil. Estan obligades a tenir Neucat totes les poblacions de més de 20.000 habitants o situades en cotes superiors als 400 metres, mentre que a la resta se'ls recomana perquè, tal com recull el pla, "pot nevar a qualsevol punt de Catalunya", com va quedar demostrat el dia 8 de març. En aquest sentit, la recomanació es fa especialment a les localitats que durant l'hivern tenen una important quantitat de població flotant, a les quals compten amb nuclis de població aïllats i a les quals poden patir algun risc especial per nevades.

Precisament ahir el conseller d'Interior, Joan Saura (ICV), va comparèixer al Parlament per donar explicacions sobre la seva gestió durant la nevada. Saura va defensar fermament la seva tasca argumentant que, 36 hores després de la neu, ja s'havien restablert tots els serveis públics, i va considerar que l'únic problema que va allargar el malestar entre la població va ser la falta de subministrament elèctric, que va a càrrec d'empreses privades. Una vegada més, va acusar Endesa d'haver donat "informació errònia" sobre el calendari de recuperació de l'electricitat, i això és el que, al seu parer, "va provocar el caos a molts pobles de les comarques gironines". A més, en tot moment va defensar que s'havia tractat d'una nevada "excepcional" que, malgrat haver estat advertida i anunciada, "va superar totes les previsions".

Una de les úniques qüestions on Saura va reconèixer que hi ha aspectes millorables és en la gestió dels avisos als municipis, que podrien ser més entenedors i eficients. Per això, a partir d'ara es faran alertes més clares, s'intensificarà la formació als alcaldes que no tenen policia local perquè puguin utilitzar la terminal de la xarxa pública Rescat i es continuaran donant ajudes perquè tots els consistoris que hi estan obligats puguin tenir els seus propis plans locals de protecció civil (al conjunt de Catalunya, només els tenen 134 dels 397 que hi estan obligats).

Saura va anunciar també una revisió en profunditat del pla Neucat, per tal de tenir una major incidència en les companyies d'electricitat i telefonia i poder-los dictar instruccions. Fins ara, el pla se centrava sobretot a assegurar el trànsit viari i es fonamentava en la "confiança" en les companyies que presten els serveis bàsics, però Saura considera ara que aquesta confiança "no és suficient" i vol tenir-ne "un control molt més directe". A més, es farà un estudi de risc específic en les infraestructures per a diferents escenaris de nevada, deixant la porta oberta a fer actuacions de "mitigació" als punts més punts vulnerables.

L'oposició va retreure a Saura la manca d'autocrítica i el va acusar de falta de previsió, recordant que ell mateix havia viatjat a Mallorca malgrat les previsions de temporal. La portaveu de CiU, Elena Ribera, li va retreure que nombrosos Bombers i Mossos d'Esquadra s'havien queixat de la manca d'efectius, i li va demanar el compromís que, en cas d'una emergència similar, no es torni a donar la mateixa situació. Des del PP, Santi Rodríguez va considerar que "no hi va haver una adequada gestió de l'emergència", degut, bàsicament, a què "els mecanismes de previsió i prevenció no van funcionar". El to d'ERC també va ser crític, afirmant que l'apagada elèctrica va ser el pitjor però recordant que va haver-hi problemes de comunicació i defensant més territorialització.