El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va assegurar ahir que el turisme català ha d'apostar per la innovació i la recerca per oferir més valor afegit. Huguet va afegir que, entre els focus del Pla per la Recerca i la Innovació aprovat pel Govern fa una setmana, hi figura per primer cop el turisme. Per això, va explicar, el Govern farà incidència en l'organització de fòrums i activitats sobre el tema i ha aprovat una línia d'ajuts per a projectes de recerca i innovació entre entitats públiques i privades del sector. El conseller va fer aquestes declaracions en la presentació del Saló Internacional del Turisme de Catalunya (SITC), que se celebrarà del 15 al 18 d'abril a la Fira de Barcelona. Un Saló, per cert, que obrirà les seves portes amb 1.100 expositors de 60 països, un 15% menys que els 1.300 registrats l'any passat, a causa de la crisi.

La directora del saló, Marta Serra, que substitueix Ramon Bagó, va explicar que el saló, que aquest any celebra la seva 19a edició, tindrà 1.100 expositors de 60 països, alguns presents per primera vegada com Panamà o Tanzània, i 40.000 metres quadrats d'exposició, davant els 43.000 de l'any passat. Malgrat la reducció d'expositors, Serra va indicar que estan "satisfets" perquè les marques que han deixat de venir són les menys representatives i l'oferta seguirà sent "molt àmplia".

Com a novetat principal, el SITC tindrà per primera vegada un espai dedicat a creuers, a causa del gran auge del sector que viu Barcelona. L'espai "Expocruceros" reunirà l'oferta d'una dotzena de navilieres importants que operen a tot el món, com Royal Caribbean, Costa Cruceros o Hurtigruten.

El saló tindrà també una mitja jornada dedicada als professionals del sector, ja que obrirà les seves portes per al públic dijous 15 a la tarda.

El conseller Huguet, per la seva banda, va explicar que aquest any l'expositor de Catalunya tindrà 300 metres quadrats per promocionar la "diversitat" de l'oferta del país i s'hi presentarà el tram català del Camí de Santiago, que es pot començar al Port de la Selva o a la Jonquera i arribar fins a Alcarràs (Lleida). Huguet també va indicar que l'Agència Catalana de Turisme té un pressupost de 15,1 milions d'euros aquest any destinat a promocionar la marca Catalunya i posarà èmfasi en el turisme de proximitat.

Aquest any repetirà, per tercer any consecutiu, un espai destinat al turisme gai, el Pink Córner, que, a més de presentar l'oferta específica per a aquest col·lectiu, acollirà diverses activitats com l'exhibició en directe del grup The Chanclettes, que interpretarà el nou himne del Pride Barcelona, la jornada de l'orgull gai.

Segons Huguet, l'evolució del saló vendrà "especialització" perquè el futur passa per això, "el saló ha d'anar creixent en tendències".

Sobre la pujada de l'IVA a partir del pròxim mes de juliol, Huguet va remarcar que s'ha brindat per fer gestions per aconseguir una possible moratòria d'aquest impost en el terreny turístic.

Bona ocupació

L'ocupació hotelera durant la setmana de Setmana Santa va arribar a Catalunya al 64,6%, un 8,1% més que l'any passat, segons el mateix conseller Huguet, que va valorar aquestes dades de forma molt positiva.

En els dies festius, el turisme rural va registrar una ocupació del 85,3%, dos punts per sobre de la de l'any passat, i els càmpings van estar al 43% d'ocupació, un 5% més que el 2009.

Els apartaments turístics es van situar sis punts per sobre de l'ocupació de l'any passat i van arribar al 52,3% d'ocupació.