La Federació d'associacions de pares i mares d'alumnes de Catalunya (Fapac) i els sindicats Ustec·STEs i CCOO coincideixen a considerar que el Departament d'Educació ha difós dades triomfalistes de la preinscripció escolar per al curs 2010-2011, sense haver resolt el problema de fons: la distribució equitativa de l'alumnat en tots els centres educatius finançats amb diners públics.

La Conselleria va informar divendres que el 92,6% de nous alumnes de P3 i el 90,45% de primer d'ESO de les comarques de Girona -el 91,6 i el 92,17%, respectivament, al conjunt de Catalunya- es podran matricular al centre escollit com a primera opció. En opinió de la Fapac, "aquestes xifres són enganyoses" i ho argumenten referint-se tant al mapa escolar com al Decret d'admissió d'alumnes. Respecte a aquest últim, la federació ha recorregut el decret dos anys consecutius perquè creu que no garanteix la igualtat de drets de tot l'alumnat a l'hora d'escollir centre. Si es canviés, estan convençuts que es reduiria "la distribució ?de?sequilibrada de l'alumnat amb necessitats educatives específiques". Pel que fa al mapa escolar, la Fapac alerta que "condiciona la demanda de les famílies". Per exemplificar-ho, l'entitat diu que la manca d'oferta de places públiques en ciutats grans i mitjanes porta moltes famílies a decantar-se per centres privats concertats. Com a conclusió, la Fapac acusa el Departament d'Educació de perpetuar la dualitat del sistema educatiu entre el sector públic i el concertat, a més de "la segregació escolar de molts centres educatius".

Els dos sindicats educatius majoritaris, Ustec·STEs i CCOO, coincideixen amb la visió de la Federació d'associacions de pares i mares d'alumnes de Catalunya. En nom del primer, Xavier Díez va manifestar que "l'oferta pública és insuficient perquè no permet als pares el dret a triar" i va retreure al Departament que utilitzi "criteris economicistes i no socials". Díez va denunciar "manca de planificació per fer escoles i grups amb massa alumnes", afegint que la Direcció territorial d'Educació a Girona "només pensa a construir escoles quan està molt atrapat".

Un 10% no pot triar centre

El secretari general de la Federació d'Ensenyament de CCOO a Girona, Víctor Sánchez, va opinar que Educació dóna "xifres molt triomfalistes" del resultat de la preinscripció, "però el problema de fons és que totes les escoles finançades amb fons públics haurien de tenir les mateixes condicions, en deures i obligacions". Per al representant de CCOO, és significatiu que aproximadament un 10% d'estudiants no hagi pogut triar centre. Sánchez va recordar que, des de fa anys, reclamen una "inversió especial" a les comarques de Girona i un tancament de grups d'alumnes més reduïts al juny, guardant places per als que s'incorporin al setembre. També va remarcar que CCOO volia que el Pacte Nacional per a l'Educació "deixés clar el repartiment equilibrat d'alumnes, però això no s'ha prioritzat en el desplegament de la LEC"; sí, en canvi, els decrets que regulen l'autonomia dels centres i les direccions -va apuntar.

El procés de preinscripció per a l'etapa obligatòria es va tancar divendres, publicant l'alumnat admès, i la matrícula s'haurà de formalitzar del 7 a l'11 de juny.