El misteri s'ha resolt, però només en part. La campana de 500 quilos que va desaparèixer a finals de març de l'ermita de Sant Martí del Castelar, a Quart, va ser recuperada ahir al magatzem d'una empresa de compra i venda de ferralla de Sils, que alhora ha estat, en els darrers temps, víctima de robatoris. Com han seguit els Mossos d'Esquadra, la pista dels lladres és una dada que la policia es va negar a comentar argumentant que la investigació està encara oberta. De moment no hi ha detinguts, segons va informar Ràdio Girona. El mossèn de Llambilles, Pere Bellvert, a qui compet l'ermita assaltada, va anar a reconèixer la peça però també es va negar a comentar cap detall sobre la seva recuperació. El capellà es va limitar a mostrar-se "molt content" per la troballa i va indicar que, un cop es resolgui l'afer, es celebrarà el retorn amb tots els honors.

La campana va esfumar-se del campanar de l'antiga ermita, que es troba al veïnat del Castelar, força aïllada de la resta de cases del Montnegre, a finals del passat mes de març. Probablement la van despenjar amb una grua, però també hi ha la possibilitat que els lladres la tiressin daltabaix de la torre de l'església. Ningú va veure ni sentir res. La única cosa que van confirmar ahir els Mossos és que la peça està intacta i sencera. Ningú dubta que el valor de la campana roman en el fet que està feta de bronze, un metall que es paga ara per ara a uns 2,5 euros el quilo, i existia el temor que els lladres la venguessin a pes per ser fosa. I tot apunta que per aquí anava la cosa: fonts municipals confirmaven que la campana va ser trobada ahir als magatzems de Ferralles i Metalls Sils, una empesa situada al polígon de Can Cuca. Aquest diari va contactar amb el seu responsable, que es va negar a fer declaracions tot explicant que el cas era en mans de la policia.

El juny de l'any passat aquesta mateixa empresa va ser víctima d'un robatori de sis tones de coure. I és que el furt de metalls està a l'ordre del dia, ja que es paguen molt bé quan es revenen a pes. El coure, concretament, és un dels més preuats perquè també és molt abundant. Per exemple, es troba als cables que subministren l'electricitat a l'enllumenat públic. Fa pocs dies van volar un total de 2.600 metres a Llagostera i Cassà de la Selva. Al gener, van desaparèixer 500 mentres més a un carrer de Sant Feliu de Buixalleu. Extreure'ls és relativament senzill: s'alça la tapa de l'escomesa dels cables de la llum, que està convenientment senyalitzada per facilitar les reparacions, es pren un extrem del fil, es lliga a un cotxe o una politja i es va estirant fins que surt tot.