Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (Aena) va reobrir ahir els set aeroports del nord d'Espanya que havia tancat per motius de seguretat a causa del núvol de cendra volcànica, però va advertir que les cendres podrien afectar en hores els aeroports de Catalunya i Balears. Aena havia comunicat ahir a la tarda el tancament, entre les 20.00 hores d'ahir i les 10.00 d'avui, dels aeroports d'Astúries, Santander, Bilbao, Sant Sebastià, Vitòria, Pamplona i Logronyo.

No obstant això, i després de tan sols una hora de tancament, les instal·lacions es van reobrir a causa d'un canvi de rumb del núvol. Segons que ha informat Aena en un comunicat, les cendres es desplacen ara cap a l'est, així que podrien afectar en hores a alguns aeroports de Catalunya i Balears.

Així, encara que les reobertures permetrien operar els vols que l'Aeroport del Prat preveia cancel·lar avui, fonts de l'aeroport no van poder confirmar que no hi haurà problemes, ja que si el núvol arriba a Catalunya, es produiran aquestes i més cancel·lacions.

El caos aeri propiciat pel núvol volcànic pot fer que l'expedició del F.C. Barcelona, que aquest dimarts juga l'anada de les semifinals de la Lliga de Campions amb l'Inter de Milà, no pugui viatjar a la ciutat italiana per disputar el partit a causa del tancament dels aeroports.

En els taulells de les aerolínies esperaven desenes de passatgers perquè els tornessin el diners abans de tornar a casa i fer-ho via Internet. Entre els més concorreguts figuraven els de les companyies Lufthansa, Iberia i Vueling. L'aeroport del Prat ja ha contactat amb la Renfe i les empreses d'autobusos per traslladar els passatgers afectats. Segons les últimes dades d'Aena, el Prat va haver de cancel·lar 202 dels 645 vols programats.